Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изгонете въшките от градината със сапун и люта вода. Ефектът в поразителен!

13 юли 2021, 06:00 часа

Отглеждането на растения в градината съвсем не е толкова лесна задача, колкото изглежда на пръв поглед. Нужно е да имате не малко познания в тази област, ако искате накрая да сте доволни от реколтата.

Ако сте от хората, които за пръв път се заемат с отглеждането на зеленчуци, то подгответе се за листни въшки, гъсеници и всякакви други вредители. Тяхното елиминиране и прогонване може да се окаже доста трудно.

Не е добра идея обаче да залагате на всички онези химически разтвори, които се предлагат в специализираните магазини. Те, малко или много, ще навредят на самите зеленчуци и растения. Най-добре се доверете на изпитаните с времето трикове, в които участват единствено природни средства.

Днес ще споделим с вас как да прогоните въшките от растенията с помощта на сапун и люта вода. Методът е безпощаден и сме категорични в това, че нито една въшка няма да остане.

Ето какво трябва да направите, за да се отървете от тях:

Вземете бутилка и я напълнете с литър вода. Добавете към нея 3 супени лъжици веро и разклатете добре. За да ви е по-лесно, използвайте бутилка, която е с пулверизатор. С течността напръскайте растенията. Тази процедура може да се повтори няколко пъти, тъй като не уврежда коренната част на растенията.

Още по-лесно би било за вас да използвате течен сапун, вместо веро. Взимате бутилка с литър и половина вода в нея и започвате да изпомпвате течен сапун около 5 – 6 пъти с дозатора. Колкото повече пяна се получи, толкова по-добре за растенията.

Имайте предвид, че ако почвата е по-влажна, то толкова повече листни въшки ще има по вашите растения.

Как с лют пипер да изгоним вредителите?

Още един вариант за прогонването на листни въшки ще споделим с вас. Става въпрос за лютия червен пипер, който е истински безпощаден. Разтворът е добре да го приготвите през нощта и на следващия ден да го използвате. Колкото по-дълго време престои, толкова по-ефикасен ще е той.

Напълнете бутилка с литър вода и добавете 5 супени лъжици лют червен пипер. На следващия ден прецедете и долейте до 5 литра с вода. Може да добавите още веро и канела. Сместа може да се ползва в продължение на няколко дни.

Съвсем скоро ще се уверите, че няма да има и следа от въшките по вашите растения!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес