Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето кога се сеят ранните картофи – изборът на времето е ключов

20 февруари 2023, 16:11 часа

Искате ли да хапвате пресни картофки от градината си още в края на месец май? Сега е моментът  за сеене на ранните картофи, ако сте решили да си отгледате сами вкусния и полезен зеленчук. Ранните пресни картофи на пазара в края на май държат високи цени, поради което е и изгодно за вас да си ги отгледате сами. Това ще ви спести средства от бюджета за пазаруване. Друг плюс на ранните картофки е фактът, че ще имате достатъчно време за още една реколта, след като ги извадите в началото на лятото. За да се проявите като успешни градинари и земеделци обаче и трудът ви да бъде възнаграден, важно е правилно да изберете времето за сеенето им, както и да познавате някои правила, тънкости и тайни, свързани с отглеждането им, за да се радвате на богата реколта, здрави и вкусни ранни картофки. Ето за какво да внимавате и кога се сеят ранните картофи.

Ето как да си гледате картофи, дори да нямате градина!

Кога се сеят ранните картофи – тънкости и споделени трикове

Опитните земеделци и градинари, които познават тънкостите за отглеждането на ранни картофи, споделят следните съвети за добра реколта:

-          Изберете за сеенето място, което вече е раждало картофки предишната година. Ранните картофки е най-добре да се сеят на едно и също място всяка година в продължение на няколко поредни.

-          Не използвайте място, на което сте отглеждали култури като домати и пипер – тоест от същото семейство.

-          Подхранването на почвата и торенето са от ключово значение за доброто развитие на ранните картофки и богатата реколта, обгорелият оборски тор е повече от подходящ за целта.

-          Изберете добър посадъчен материал. Ако нямате опит, доверете се на някои, запознат с темата.

Всеки градинар трябва да знае тези 4 златни правила за отглеждане на картофи

-          Изборът на време за засаждане е от ключово значение и е един от най-важните аспекти и фактори, които оказва влияние, когато въпросът е кога се сеят ранните картофи. Краят на февруари е препоръчваният месец, но ако е твърде студено, то моментът не е подходящ. В Северна България зимите са по-дълги и студени, пролетта често настъпва по-късно и едва в края на март времето е подходящо за ранните картофи. За да изберете точния момент за сеенето на ранните картофи, най-добре се ориентирайте не по месеца, а по температурите. Температурата в десетсантиметровия почвен слой трябва да достигне 6-7 градуса, преди да засадите картофите. Тази температура се достига по-рано в южните части на страната, където краят на февруари ще се окаже през повечето години наистина подходящ, но на север от Стара планина, както и в планинските райони и по високото, подобни температури са достижими чак в края на месец март, а понякога и през април в зависимост от това колко сурова е била зимата и какви са пролените температури.

Ето защо, когато се коментира кога се сеят ранните картофи, специалистите препоръчват да не следите месеца и да не се съобразявате толкова с него, колкото с температурата на почвата, за да изберете най-подходящото време, гарантиращо богата реколта и бързо поникване. При по-ниски температури от 6 градуса се наблюдават затруднения във вкореняването на кълновете, което става по-бавно, както и в самото поникване. Оптималните градуси и условия ви гарантират поникване след около 2 седмици, ранна богата реколта и възможност да засадите и късни картофи на същото място.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес