Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Естествен метод срещу комари: Засадете ТЕЗИ растения в градината

31 август 2023, 15:15 часа

Комарите не са много харесвани през летния сезон, защото хапят доста и създават дискомфорт в лятната градина, докато работим или си почиваме. Ако искате да намерите естествен начин да избегнете ухапване през този сезон, продължете да четете, за да разберете кои растения ще прогонят комарите от тревните ви площи и ще може да се насладите на времето.

Тези растения работят най-добре, ако са поставени най-близо до зоната, която искате да възпират комарите. Зоните, които трябва да имате предвид, включват прозорци, врати, пътеки, места за сядане и места за хранене.

Някои от изброените растения са подходящи и за засяване в саксии и кашпи, което ги прави много лесно преносими, ако прецените, че имате нужда да прогоните комарите от точно определена зона на двора си. Други от растенията работят по-добре в градината, тъй като отблъскват множество видове насекоми и са полезни за цялата градина.

Засадете тези 10 растения, за да прогоните комарите и вредителите от вашата градина

Растения, които прогонват комарите

Босилек

Това растение естествено излъчва своя аромат, така че не е необходимо да смачквате листата или да го приготвяте по някакъв начин. Босилекът е токсичен за ларвите на комарите, така че можете да го поставите близо до престояла вода – ако събирате такава в двора си, за да попречите на комарите да снасят яйца.

Пчелен балсам

Пчелният балсам е известен още и като див бергамот и конска мента. Това растение привлича опрашители и прогонва комарите. Обича пълно слънце.

ТОП 5 растения, които ще държат комарите надалеко

Котешка билка

Котешката трева съдържа химикала непеталактон, който е силен репелент срещу комари и привлича котки. Тя е на челни места, сред растенията, най-подходящи за вашата градина. Много е лесна за поддръжка и грижа. Обича пълно слънце до частична сянка и влажна почва.

Чесън

Острата миризма на чесън, който ви е много познат, естествено възпира комарите. Може да го консумирате или да го втриете в кожата си, освен да го засадите в градината. Освен срещу комари е много подходящ и срещи листни въшки и мравки. Обича пълно слънце и добре дренирана почва.

Лавандула

Лавандулата мирише чудесно, има успокояващ ефект и предпазва от комари. Обича пълно слънце и добре дренирана почва. Не е трудна за отглеждане.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес