Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт разкрива: Да слагаме ли камъни на дъното на саксиите

11 юли 2024, 14:30 часа

Поставянето на камъни на дъното на почвата за засаждане е някак гореща тема в света на градинарството: Някои твърдят, че осигурява дренажни предимства, докато други казват, че всъщност може да навреди на вашите растения.

Още: Лесен трик, с който ще защитите розовите храсти през горещите летни дни

Трябва ли да поставите камъни на дъното на кашпа

Практиката да се поставят камъни на дъното на саксия идва от вярването, че добавя дренаж – че водата ще се събира между камъните, без да подгизва почвата и да води до гниене на корените. Но според Джъстин Хенкок - градинар, „слоят от камъни на дъното на саксията не е толкова полезен, колкото много хора си мислят, че е и всъщност може малко да попречи на дренажа.“ Добавянето на слой от камъни прави почвата ви по-плитка - забавя дренажа - когато наистина трябва да се стремите към по-висок слой почва. Това ще помогне за естествения дренаж.

„Идеята, че камъните създават бариера между почвата и застоялата вода, не е точна; тъй като повечето смеси за саксии са направени от фини частици, които действат като гъба, когато частиците са заедно, тези фини частици ще се филтрират надолу между камъните и ще изтеглят останалата вода до корените на растението“, казва той.

Как да подобрим дренажа на растенията

Като цяло Ханкок потвърждава, че не е необходимо да поставяте нищо, особено камъни, на дъното на вашата кашпа. Напълването със смес за саксии е всичко, от което се нуждаете за повечето саксийни растения, просто се уверете, че саксията е достатъчно голяма и почвеният слой е достатъчно висок. Ако се опитвате да запълните малко пространство в голяма саксия, като същевременно я поддържате лека, Ханкок препоръчва да опитате с празни пластмасови бутилки.

За да сте сигурни, че вашето растение има достатъчно дренаж, проверете дали има дупка на дъното на саксията, която ще позволи на излишната вода да излезе и корените да останат донякъде сухи. Ако саксията ви няма дренажен отвор, можете да използвате електрическа бормашина, за да добавите такъв сами или да пресадите растението си в такъв с дупка. Можете също така да използвате две – подредете едната с дупка вътре в друга без.

Още: Болна орхидея: 5 начина да я върнете към живот

Ако използвате камъни, за да предпазите почвата от разливане или насекомите да пропълзят в дупките на дъното на вашата сеялка, Ханкок предлага да поставите някакъв вид параван, мрежа или дори филтър за кафе в основата за защита.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес