Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дървета, подходящи за малка градина: Ето сред кои да изберете

02 август 2023, 15:33 часа

Ако имате малка градина с ограничено пространство, но искате все пак да засадите дървета, подходящи за вашето пространство. Продължете да четете, за да ви улесним с избора на дърво, което ще ви носи плодове, или такова, което ще краси градината ви през есента.

Малки дървета, които ще ви носят плодове

Череши – плодоносните череши са идеални дървета за малки градини. Пролетният им цвят създава чудесна атмосфера в градината, а плодовете им са много вкусни и полезни. Изберете череша на по-малка подложка, за да сте сигурни, че расте във вашето малко пространство.

Смокини – родният дом на смокините са Персия и Сирия. Те имат назъбена зеленина и ще създадат прекрасен пейзаж в градината ви. Засадете смокинята срещу топла стена. „Brown Turkey“ се счита за един от най-добрите сортове за отглеждане, като достига до 3-4 метра височина.

Засадете това дърво в градината си, за да привлечете пари и разбирателство в дома си

Ябълкови дървета – за да използвате най-добре пространството си, особено ако е ограничено, изберете вид espalier на ябълково дърво. Засадете близо до топла, слънчева стена или използвайте като градинска преграда.

Праскови – прасковите са чудесен избор за градина с по-малка площ и стават прекрасни малки дървета. Те ще ви осигурят чудесна реколта, която да хапвате с удоволствие. За да получите плодове, от съществено значение е те да бъдат засадени на топло, слънчево и защитено място. Студът ще увреди цветята им.

Малки дървета, които ще дават цвят през есента

Японски кленове – има много малки, бавнорастящи японски кленове, които ще внесат хармония в градината ви. Листата осигурява пламтящ есенен цвят и растат в привлекателна форма. Не ги засаждайте на пряко слънце и им изберете защитено място.

Дървото, което трябва да засадите в градината си, за да привлечете парите

Клен с хартиена кора – кленът с хартиена кора е малко дърво с тъмнозелени листа, които през есента придобиват наситен пурпурен цвят. Расте бавно и е подходящо за малка градина.

Amelanchier – дърветата Amelanchier имат бели, ефектни цветове през ранна пролет и лилави плодове през лятото. През есента листата му избледняват от тъмнозелени до златисти. При засаждане изберете слънчево място или частична сянка, като почвата трябва да бъде влажна. Може да достигне до 6 м височина.

Японски дрян – японският цъфтящ дрян е красиво малко дърво. В началото на лятото ражда маси от малки цветя. А когато настъпи есента, зеленината се оцветява в ярък нюанс на пурпурно заедно с розови плодове, подобни на ягоди.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес