Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Често срещани вредители в лятната градина и как да се справите с тях

23 август 2023, 15:23 часа

Градинарството е чудесно занимание, особено когато видите успехът на вашия труд под формата на цветни лехи и вкусни плодове. Но по време на стъпките към плодородна градина може да се сблъскате с няколко често срещани вредители, които са намерили своето място в двора ви.

Най-упоритите буболечки могат да си проправят път през цветята и листата в ранния сезон на засаждане, докато други ще се насочат към определени зеленчуци още в началото на лятото. Ако не искате да използвате пестициди, има и други начини, чрез които да накарате вредителите да напускат градинското пространство.

За да помогнете на градината си да процъфтява и да сведете до минимум нахлуването на вредители, поддържайте почвата си здрава и наторена, като използвате органични продукти. Може да редувате културите и да направите така, че определен зеленчук или цвете не расте на едно и също място два пъти. Това ще обърка вредителите и ще ги намали.

Защитете градината си от вредители! Ето какво трябва да знаете

Често срещани вредители в лятната градина

Японски бръмбари

Японските бръмбари нараняват листата на растенията и особено предпочитат розите. Може да ги поставите в купа с вода, съдържаща малко количество сапун за съдове – това няма да им позволи да отлетят и ще може да ги преместите. Ако вашето заразяване е широко разпространено, поставете кърпа под засегнатите области и внимателно ги разклатете. Бръмбарите ще паднат върху плата, така че можете да съберете и изхвърлите.

Доматените червеи

Тези вредители предпочитат доматите. Приличат на гъсеница и са големи колкото пръст. Поради техния размер можете безопасно да ги вземете и преместите. Засаждането на невен около вашите домати може да отблъсне насекомите, тъй като тези цветя излъчват силна миризма.

Вредители в градината: Най-добрата превенция и контрол

Зелеви бели пеперуди

Тези малки бели пеперуди често се забелязват да снасят яйцата си върху зеле, карфиол, броколи, бок чой. Една единствена излюпена гъсеница може да унищожи цялото младо растение. Откъсването на тези деликатни екземпляри от растението често означава, че те ще бъдат смачкани, така че ще трябва да действате превантивно, за да сте сигурни, че няма да ги нараните.

Можете да настроите мрежесто покритие, което може да лежи върху вашите градински легла и да предотврати кацането на пеперуди върху тези растения.

Картофени бръмбари

Подобно на японския бръмбар, може да премахнете бръмбарите от вашата реколта, ако е умерено малко заразяване. В противен случай опитайте да изкопаете малък изкоп, облицован с пластмаса в мястото, тъй като това може да примами бръмбари в капан. Също така ще трябва да преместите картофите си на ново място, ако е засегната голяма част от реколтата ви.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес