Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 билки в градината, които пазят растенията

04 септември 2022, 12:42 часа

Насекомите и вредителите правят обичайните си пакости в нашите градини. Но какво ще стане, ако можете да използвате това в своя полза? Можете да отървете растенията си от нежелани гости като мравки, листни въшки и други насекоми, като засадите билки, които действат като естествен репелент срещу насекоми. След това използвайте билките, за да освежите любимите си рецепти през това време у дома. Тези пет билки ще ви помогнат да запазите градините си чисти от вредители и ястията ви да са пълни с вкус.

Босилек

Тази билка прави повече от това да придаде вкус на вашите италиански ястия. Освен това отблъсква мухи и комари. Маслото, съдържащо се в босилека убива яйцата на комарите, така че го засадете в градината си или поставете саксии с босилек около вътрешния ви двор, за да поддържате външните си пространства по-приятни и обезопасени от появата на вредители.

5 най-често използвани билки в кухнята и ползата от тях

Лавандула

Известно е, че тази билка убива всички лоши миризми и предпазва от молци. Докато хората обичат да я използват прясна, изсушена или като ароматизант за домакински сапуни, перилни и почистващи препарати, не биха се сетили, че лавандулата помага и при борба с вредителите по растенията. Отглеждайте го в градината си и дръжте няколко букета лавандула във вашия дом.

Мента

Миналите поколения отдавна са признали ползите от използването на мента за борба с градински вредители и насекоми. Ментата предпазва и от хапещи насекоми като комари. Отглеждайте растението в саксии, както и в градината си. Чудесно се справя, прогонвайки всякакви вредители.

Топ 5 билки, които можем да отглеждаме у дома

Розмарин

Розмаринът е естествен репелент срещу много градински вредители. Защитете вашите зеленчукови растения с тази уникална билка. Отблъскването на буболечките с розмарин не изисква особена работа, защото живото растение, резниците му и маслото от него ще ги отблъснат. Силната миризма на розмарина отблъсква насекомите. Розмаринът може да се използва и за маскиране на миризмите на други градински растения, като изсушите листата му и ги поставите под други растения, които имат силна миризма, като мента или върбинка.

Копър

Копърът отблъсква листните въшки и паякообразните акари. Можете да поръсите билката върху зеленчуци, като тиква, когато искате да предпазите вредителите. Можете също така да защитите вашите домати. Засадете своя копър в близост до доматите ви и вредителите ще бъдат прогонени.

С цялото време, което прекарваме в домовете си тази пролет, това е идеалният сезон за експерименти във вашата градина. Засаждането на нови билки може да бъде забавна дейност, с наградата да направите градините си по-привлекателни и ползотворни. Освен това свежите билки може да са нещото, от което се нуждаете, за да отблъснете различен вид вредители.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес