Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1 капка от това: Реколтата на доматите и тиквичките няма да има прибиране

07 август 2024, 12:54 часа

Градинарите с опит приготвят един ефективен тор, с чиято помощ не само реколтата от домати и тиквички е богата, но и ги спасява от куп проблеми. 

Йод за богата реколта от домати и тиквички 

Знаете ли, че ако добавите 40 капки йод към кофа с вода и полеете зелето, когато започне да се образува глави, тогава никакви болести няма да го застрашат. За всеки корене е достатъчно да се излее по 1 литър от този разтвор.

Побързайте: Напръскайте доматите с това преди 15 август, за да е богата реколтата им

Йодът е истинско спасение за тиквичките, доматите, патладжаните и чушките. Ако цветовете им са започнали да гният, спешно пригответе йоден разтвор като разредите 10 ml йод в 10 литра вода. Добре е да поливате разсада на доматите с йоден разтвор. Само не прекалявайте - 1 капка фармацевтичен йоден разтвор се разтваря в 3 литра вода. След тази процедура домати развиват по-бързо цветни гроздове и дават повече плодове.Освен това благодарение на този метод плодовете стават с 10-15% по-големи и узряват няколко дни по-рано.

Добре е да пръскате овощните дървета с йод - за целта пригответе следния разтвор: 10 ml 5% йод се разтваря в 10 литра вода. Повторете процедурата след три дни. Направете това месец преди прибиране на реколтата и дърветата няма да страдат от плодово гниене.

За предпазване от болести по доматите, патладжаните и пипера пригответе следния разтвор за пръскане: 10 мл йод се разтварят в 10 л вода - йодът може да се замени с мляко. Разтворът съдейства за предотвратяване на мана, профилактика и лечение на крайно гниене на цветовете.

Също така може да спасите ягодите от дългоносици с йоден разтвор: 40 капки йод на кофа вода. Напръскайте всички храсти и вредителите ще изчезнат.

Предназначение на йода в градинарството:

  • Контрол на вредителите.
  • Подхранване на корените с органични вещества.
  • Превенция и третиране срещу листни въшки и брашнеста мана, гъбични инфекции на растенията.
  • Стимулиране растежа на овощните култури с цел получаване на добра реколта.
  • Превантивно третиране за премахване на вредители.

За ранно подхранване трябва да добавите приблизително 1 ml йод към десетлитрова кофа с вода и да излеете разтвора директно в корена на растението. Това подхранване се извършва още преди появата на завръзите на плодовете и трябва да се повтаря веднъж на всеки 14 дни.

Друг разтвор - към 1 ml йод трябва да добавите 150 ml водороден прекис 3% и 1 литър суроватка от краве мляко. Разредете с 10 л вода. Използвайте разтвора не повече от веднъж на всеки 5 дни.

Този вид обработка помага не само за подхранване, но и за борба с вредните микроорганизми, спори на гъбички и вируси.

Направете това през август, за да не загубите цялата реколта от домати

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес