Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кристалина Георгиева: Светът е заплашен да заседне в коловоза на нисък растеж и висок дълг

25 октомври 2024, 17:20 часа • 409 прочитания

През идните пет години глобалният икономически растеж ще се забави до среден темп от 3,1 на сто. Това е най-бавният растеж от десетилетия. Живеем в по-фрагментирана глобална икономика, а търговията вече не представлява движеща сила за растежа. Това заяви във Вашингтон управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на годишните срещи на фонда и Световната банка (СБ).

Доклад на МВФ

Тя представи най-новия доклад на МВФ "Програма за глобална политика", който се фокусира върху два приоритета: Подсигуряване на мекото "кацане" за икономиките и излизане от пътя на високите дългове и ниския растеж.

Още: МВФ понижи прогнозата си за българската икономика

"Това може да бъде постигнато чрез гарантиране, че инфлацията ще се върне до целевите си нива навсякъде по света. Големите централни банки, в това число и тази на САЩ, поеха по пътя на намаляване на лихвите. Специфичният момент сега е да завършат задачата по смъкването на инфлацията без да навредят на пазара на труда". Георгиева посочи и че трябва да се действа по отношение на намаляване на дефицитите и дълговете.

Глобалният държавен дълг е напът да надмине 100 трилиона долара тази година, което представлява 93 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), а до 2030 се очаква да достигне 100 процента от глобалния БВП, посочи Георгиева и добави: "Глобалната икономика е в опасност да остане заседнала по пътя на ниския растеж и високите дългове. Това значи по-ниски доходи и по-малко работни места, но също и по-ниско ниво на държавните приходи и по-малко средства за подкрепа на семействата и за борба с дългосрочните предизвикателства като изменението на климата".

След години на необходима фискална подкрепа в отговор на шоковете, сега е времето да изградим наново фискалните буфери, призова ръководителката на МВФ.

Според нея е критично важно страните да провеждат реформи, подкрепящи икономическия растеж – от намаляване на бюрокрацията до подобряване на управленските политики.

Още: Кога ще приключи войната в Украйна? МВФ актуализира базовия и негативния сценарий

По думите й реформите са източник на значителни ползи за различните страни. Подобни реформи могат да тласнат нагоре с 8 процентни пункта икономическия растеж на развиващите се страни в рамките на четири години, сочат прогнозите на МВФ.

"От съществено значение е да продължава сътрудничеството по отношение на климата, технологиите, дълговете и търговията. Действията в областта на климатичните политики и технологиите отключват трансформации в глобалната икономика, които изискват глобален отговор", каза още Георгиева.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес