Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фон дер Лайен: Сърбия е сред най-напредналите по пътя към ЕС

25 октомври 2024, 18:33 часа • 513 прочитания

„Заедно инвестираме в екологично чист транспорт, в ход са няколко интересни проекта, като например железопътен коридор 10. Всичко това осигурява солидна основа за членството на Сърбия в ЕС. Сърбия е една от най-напредналите страни в процеса на присъединяване. Именно в този дух работим за откриването на Клъстер 3“.

Това заяви председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен на съвместна пресконференция със сръбския президент Александър Вучич в Белград.

Още: Фон дер Лайен обеща помощ на засегнатата от наводнения Босна

Тя коментира съвместимостта на външната политика на Сърбия и ЕС.

„Това, което виждам, е, че президентът ме прие тук, той прие премиера на Гърция и Полша, това говори много. Вярвам, че бъдещето на Сърбия е в ЕС. Ние сме демократичен съюз от държави и решението е на народа на Сърбия“, каза Фон дер Лайен.

Вучич заяви, че хора, които уж са загрижени за европейското бъдеще на Сърбия, постоянно нападат нейното правителство.

„Те съставиха текст във в. „Таймс“, 43% (от сърбите – бел.ред.) са за ЕС, 42% за БРИКС. Вчера казах, че Сърбия е на европейския път. И защо? Урсула може да потвърди колко много се мъчих да обясня позицията ни, но успях да кажа и къде искам и къде според мен е мястото на Сърбия. Ще продължим европейския си път, ще се опитаме да запазим партньорството и приятелството си. Моята политика няма да се ръководи от проучвания на общественото мнение“, каза сръбският президент.

Още: Фон дер Лайен обеща на Скопие 750 милиона евро допълнителни инвестиции от ЕС (ВИДЕО)

Запитана за евентуалната дата на присъединяването на Сърбия към ЕС, Фон дер Лайен заяви, че „красотата на процеса на присъединяване е, че той се основава на заслуги“.

„Това е процес, в който всеки сектор, категория, в която трябва да напреднеш. Решението за това се взема от страните кандидатки. Следя Сърбия от 5 години, видях напредък“, каза председателят на ЕК.

Фон дер Лайен засегна и въпросът с отварянето на литиевата мина в Сърбия и страховете на сърбите относно околната среда. Тя заяви, че ЕС ще уважава и опазва „прекрасната природа“ на Сърбия.

„Ще работим с местните общности, за да прилагаме европейските стандарти“, заяви председателят на ЕК, като похвали Сърбия за изготвянето на Програмата за реформи.

Вучич заяви, че не е лесно да си на мястото на Сърбия, но че тя ще направи всичко възможно, за да ускори европейската си интеграция.

Още: Вучич благодари на Путин за руския газ и обеща Белград да не санкционира Москва

„Мисля, че това, което направихме, показа възможностите на Сърбия. Мисля, че ЕС ще трябва да вземе стратегически решения, мисля, че колкото и да е добре за нас да сме част от ЕС и за тях е важно тази част от Европа да е част от блока“, каза държавният глава, който обяви откриването на сръбското посолство в Киев.

„Мога да заявя с удоволствие, че украинските власти дадоха одобрение на нашия посланик за откриването на посолството ни в Киев и вярвам, че г-н Джурич (сръбският външен министър – бел.ред.) също ще присъства на откриването на посолството“, добави президентът.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес