Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Закана Джонсън да иде на съд, ако не се съобрази с шанса за ново удължаване на Brexit

07 септември 2019, 18:00 часа • 6273 прочитания

Британски депутати, сред които и изгонените от Консервативната партия, подготвят съдебно дело, ако премиерът Борис Джонсън откаже да поиска отлагане на Brexit, съобщава БГНЕС.

Законът, изискващ премиерът Джонсън да поиска удължаване на датата, в която Лондон ще напусне ЕС, трябва да получи одобрението на кралицата, след като беше гласуван и от двете камари на парламента. Но министър-председателят заяви, че "по-добре да бъде мъртъв в канавка, отколкото да поиска отлагане".

Сега депутатите се подготвят заедно с екип юристи за съдебно дело, за да бъде наложен принудително законът в случай на необходимост. Въпреки че правителството вече каза, че ще се съобрази със закона, Борис Джонсън заяви, че той го задължава само "на теория" да пише на Брюксел с искане за отлагане на датата на Brexit.

The Daily Telegraph съобщи, че премиерът е заявил, че "искането за още едно удължаване е нещо, което аз никога няма да направя", с което е подсилил спекулациите, че ще се опита да намери вратичка.

Какви са възможностите пред Борис Джонсън?

1. Да пренебрегне закона – Борис Джонсън заяви, че няма да съобрази с инструкциите на парламента и да поиска удължаване на чл. 50. Но ако не намери вратичка в закона, това може да го доведе в съда и да раздели още повече партията му

2. Да подаде оставка – Борис Джонсън може да подаде оставка в тактически ход да се върне отново, като позволи на лидера на опозицията Джереми Корбин да отиде в Брюксел и да поиска удължаване, преди да се съгласи на предсрочни избори, които Джонсън се надява, че ще спечели. Анализатори обаче отбелязват, че това е рисковано и няма гаранция, че кралица Елизабет II ще номинира Корбин за временен лидер. Тактиката може и да се провали, ако избирателите дадат доверието си на Лейбъристите.

3. Друг закон – премиерът може да се опита да си осигури предсрочни избори, като прокара „закон от един ред“, в който се казва, че ще има избори, въпреки предишното решение на парламента. Тогава ще е необходимо обикновено мнозинство за приемането му, но има и риск депутатите да приемат поправки, които променят датата на изборите

4. Вето от ЕС – ако премиерът е принуден да иде обратно в Брюксел за да иска удължаване на датата за напускане, няма гаранция, че ЕС ще приеме искането му. Всички 27 държави-членки на ЕС трябва да са съгласни на това, така че просто Борис Джонсън трябва да убеди една от държавите да наложи вето.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес