Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За първи път: Жена беше избрана за генерален секретар на католиците в Германия

23 февруари 2021, 17:45 часа • 1028 прочитания

Католическите епископи на Германия избраха за първи път жена за свой генерален секретар във вторник, в решение, приветствано като "силен знак" за модернизация в засегнатата от кризата църква, съобщи АФП.

50-годишният теолог Беате Жил ще наследи Ханс Лангендьорфер на 1 юли като високопоставен служител, натоварен с изпълнение на решенията, взети от епископите.

„Това е силен знак, че епископите действат по съгласието си да насърчават жените на ръководни позиции“, каза Георг Бецинг, президент на епископската конференция.

Лангендьорфер се оттегля след 24 години на поста. Съборът от 68 епископи ще се срещне чрез видеоконференция тази седмица за виртуален пролетен събор, засенчен от скандал около спорния кардинал на Кьолн Райнер Мария Вьолки. Вьолки, мощен архиепископ, блокира публикуването на доклад за предполагаемо сексуално малтретиране на непълнолетни от членове на неговата епархия, най-голямата в Германия. Решението му предизвика яростна реакция на жертвите и нарастваща критика отвън и вътре в църквата.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес