Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вносителите на кафе засилват доставките преди закона за обезлесяването на ЕС

23 май 2024, 14:29 часа • 10558 прочитания

Вносителите на кафе увеличиха скоростта на доставките напоследък, опитвайки се да избегнат евентуални проблеми след декември, когато ще влезе в сила Регламентът на Европейския съюз за продукти без обезлесяване, предава Reuters, позовавайки се на Международната организация за кафе.

Изпълнителният директор на организацията Ванусия Ногейра каза, че запасите от кафе в страните производителки спадат, тъй като вносителите бързат да изпратят зърната в страните в Европа, преди новото законодателство, което ще забрани влизането на селскостопански продукти, произведени на обезлесена земя.

ОЩЕ: ЕП прие нови правила срещу обезлесяването - как това засяга шоколада?

„Вносителите ускоряват доставките, защото има въпроси относно закона, на които европейците още не са отговорили“, коментира Ногуейра в кулоарите на Международния семинар за кафе 2024 в Сантос, Бразилия. „И кой знае дали ще имаме изненади?“, добави тя.

Снимка: iStock

ЕС е най-големият пазар за кафе в света, докато зърната се произвеждат в тропическите страни.

По думите на Ногейра има очаквания ЕС да даде гратисен период, докато страните производители и търговците са готови да работят с новото законодателство, но това не е сигурно.

ОЩЕ: ЕС забранява вноса на кафе, ако за производството му са изсечени гори

Тя добави, че страни като Бразилия, Колумбия и Коста Рика са по-подготвени да работят с новия регламент, който изисква сертификат, че кафето не е произведено в обезлесена земя, докато дребните фермери в африканските страни ще се сблъскат с повече трудности.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес