Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Великобритания въведе санкции и за руския патриарх Кирил

16 юни 2022, 14:58 часа • 2305 прочитания

Обединеното кралство включи в списъка на санкционираните лица и патриарх Кирил, главата на Руската православна църква. Това е част от нови ответни мерки заради руската инвазия в Украйна.

ЕС неотдавна отказа да включи 75-годишния религиозен лидер в черния списък със санкционираните лица, тъй като Унгария се обяви против. Но във Великобритания той ще бъде санкциониран "заради подкрепата си за войната на Путин", се казва в изявление на външното министерство на страната.

От руската страна не закъсняха с реакцията. „Опитите да бъде сплашен патриархът на Руската църква или да бъде принуден да изостави възгледите си са абсурдни и безсмислени“, заяви говорителят на Руската православна църква Владимир Легоида. Той добави, че църквата е "последният мост, последното средство за комуникация, което те (Запада) се опитват да унищожат“.

Заедно с патриарх Кирил сред санкционираните руснаци е добавена и Мария Лвова-Белова, омбудсман за правата на детето на Руската федерация, заради "принудителното осиновяване и изпращане на украински деца" в Русия. Мерките включват забрана за влизане на британска територия и замразяване на техните активи в Обединеното кралство.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес