Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

The Times: Министри и депутати от торите подготвят оставки при Brexit без сделка

09 октомври 2019, 09:25 часа • 2079 прочитания

Петима министри от кабинета на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън подготвят оставките си заради все по-ясно очертаващата се заплаха страната да напусне Европейския съюз без споразумение за условията на Brexit. Това съобщи националният ежедневник The Times, позовавайки се на членове на британския кабинет, пожелали анонимност, цитиран от Агенция "Фокус".

Сред възможните оставки са тази на министъра за Северна Ирландия Джулиан Смит, министъра на цифровите технологии, културата, медиите и спорта Ники Морган, министъра на правосъдието Робърт Бъкланд, министъра на здравеопазването и социалните въпроси Мат Ханкок и генералния прокурор на Англия и Уелс Джефри Кокс.

За напускането им се заговорило на последното заседание на кабинета, на което петимата предупредили премиера Борис Джонсън за сериозен риск да бъде подкопано Белфасткото споразумение от 1998г. С него се слага край на конфликта в Северна Ирландия. Министрите също така изразили опасенията си от действията на главния съветник на Джонсън - Доминик Къмингс. Той е известен още и като главния стратег на кампанията за Brexit. Назначаването му от премиера се посрещна с много критики.

Пред The Times друг член на британския кабинет заявява, че "много голям брой депутати ще напуснат партията на торите, ако Джонсън разгледа възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка като основа за неговата стратегия за общите избори". Консерваторите твърдят, че ще бъде "много трудно" да останат в правителството, без да сключват споразумение за условията за излизане на страната от ЕС.

Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., две години след писменото известие за напускане на Общността, припомня изданието. Въпреки това, членове на Камарата на общините на британския парламент три пъти отхвърлиха проектоспоразумението за условията на Brexit, постигнато между Брюксел и правителството на вече бившия премиер Тереза Мей. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи Brexit, първо за април или май, след това за 31 октомври, а Мей бе принудена да подаде оставка, след като не успя да изведе страната от задънената улица. Джонсън, който я замени, настоява страната да не иска от Брюксел нови отлагания и да напусне ЕС не по-късно от 31 октомври със или без сделка.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес