Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свалянето на санкциите срещу Nord Stream 2 AG може да ускори пускането на „Северен поток 2”

20 май 2021, 11:38 часа • 1938 прочитания

Решението на САЩ да не въвеждат санкции срещу оператора на проекта „Северен поток 2” повишава шансовете строителството на газопровода и пускането му в експлоатация да бъде ускорено. С такава позиция излезе Дмитрий Маринченко - старши директор на групата по природни ресурси и суровини в международната рейтингова агенция Fitch, цитиран от РИА Новости.

На 19 май държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен потвърди, че Съединените щати са се отказали да въвеждат санкции срещу Nord Stream 2 AG и срещу изпълнителния директор на компанията Матиас Варниг. Според Блинкен, това решение е в съответствие с американските национални интереси. Санкции ще бъдат въведени срещу четири руски кораба и пет организации, както и срещу едно физическо лице, свързано със строителството на газопровода.

Маринченко е на мнение, че в момента е трудно да бъдат посочени конкретни срокове за приключване на строителството, тъй като става въпрос за сваляне само на част от санкциите.

„Но при всички случаи, свалянето дори само на част от тях е положителна новина и увеличава шансовете газопроводът да бъде достроен и пуснат в експлоатация в рамкие на няколко месеца, т.е. до края на годината.” 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес