Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Само САЩ одобрява новия украински образователен закон

11 септември 2017, 08:40 часа • 2231 прочитания

Американското посолство в Киев одобри приетия от парламента на Украйна закон "За образованието", който спира обучението на майчин език на малцинствата в страната след началния клас, предаде БГНЕС.

"Поздравяваме Украйна с прокарването на образователната реформа, тъй като вложенията в развитието на младежта е залог за бъдещето", се казва в пост в Twitter на посолството.

На 5 септември Върховната рада прие закон "За образованието". Новата му редакция предвижда от 2018 година класовете, които преподават предметите "на езиците на националните малцинства" да останат само в началното училище. Обучението в средното училище и във висшите учебни заведения ще се извършва изключително на украински език.

Загриженост заради отражението на новия закон върху националните малцинства в Украйна изразиха Унгария, Румъния и Полша. Румънските власти настояват Украйна да преразгледа закона, който рязко ограничава обучението на роден език. На свой ред в Министерството на външните работи на Унгария заявиха, че ще се борят в ЕС срещу този закон. От Полша обещаха да следят как се прилага.

Москва обяви, че подобна практика не само е недопустима от гледна точка на правата на човека, но и рязко влошава позициите в преговорите за Донбас.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес