Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русия задържа журналист на "Свободна Европа"

19 октомври 2023, 19:57 часа • 1566 прочитания

Русия задържа редактор на Радио „Свободна Европа“, тъй като не се е регистрирала като „чуждестранен агент“, предава Ройтерс. 

Руско-американската журналистка Алсу Курмашева се е прибрала в Руската федерация по спешност заради семейството си. Тя е имала американски и руски паспорт. Пристигнала е в Русия на 20 май. При напускането си на страната тя е задържана, а паспортите ѝ са отнети. Тя е глобена, тъй като не е представила американския си паспорт пред властите.

Още: Руски инвеститори си търсят дългове за 200 милиона долара от Лукашенко

Руските власти обявиха, че Курмашева, която живее в Прага, не се е регистрирала като „чуждестранен агент“. По този начин в Русия трябва да бъдат вписани организации, журналисти, активисти и писатели, които са политически активни и получават чуждестранна подкрепа.

Още: Русия е все по-близо до оттегляне от Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити

„Алсу е високо ценен колега, любяща съпруга и отдадена майка на две деца. Тя трябва незабавно да бъде освободена, за да се върне при семейството си“, казват от „Свободна Европа“, цитирани от БТВ. 

Още: Патриарх Кирил: Господ участва в създаването на ядреното оръжие на Русия (ВИДЕО)

Припомняме, че Русия задържа през лятото американски журналист от Wall Street Journal. Еван Гершкович се намира в известния затвор Лефортово в Москва от 30 август насам. Той е заплашен с до 20 години затвор по обвинения в шпионаж, които категорично отрича.

Още: Задържаният в Русия репортер на "Уолстрийт Джърнъл" остава зад решетките

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес