Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Путин призна, че Русия е финансирала "Вагнер" - вижте с колко

27 юни 2023, 16:31 часа • 13144 прочитания

„Искам всички да знаят, че частната военна компания „Вагнер“ беше изцяло финансирана от държавата“. По този начин във вторник руският диктатор Владимир Путин за първи път призна широкоизвестния факт, че наемниците на Евгений Пригожин са получавали средствата си пряко от Руската федерация.

Президентът, издирван от съда в Хага заради незаконно и системно депортиране на украински деца, уточни, че „Вагнер“ са получавали всичките си средства от бюджета на Министерството на отбраната и от държавния бюджет.

От май 2022 до май 2023 г. на „Вагнер“ са били отпуснати 86 милиарда рубли – или около 1 млрд. долара, разкри Путин. Заговори и за „още милиарди за застраховки“. (Вижте видео тук) През това време ЧВК се сражаваше на източния фронт в Украйна.

"Надявам се, че никой не е откраднал нищо, или че е откраднал по-малко, но ще проверим всичко това", коментира още руският диктатор.

Той свали наказателното разследване срещу Евгений Пригожин след краткия опит на създателя на ЧВК "Вагнер" за въоръжен бунт срещу Москва. В крайна сметка наемниците се оттеглиха след намесата на беларуския президент Александър Лукашенко и Кремъл сключи сделка с Пригожин, чиито параметри все още не са изяснени. Твърдеше се, че Готвача на Путин ще замине именно за Беларус. Той не успя да постигне целта си - сваляне на министъра на отбраната Сергей Шойгу и на началника на Генералния щаб на армията Валерий Герасимов.

ОЩЕ: "Не искахме да сваляме правителството": Първи коментар на Пригожин след бунта

ОЩЕ: Путин: Организаторите на този бунт ще бъдат наказани с цялата сила на закона (ВИДЕО)

Не е тайна, че ЧВК "Вагнер" от години е финансирана от Русия и е изпращана да действа в различни райони по света с цел да изпълнява искания на Москва, без Кремъл да се намесва официално. Пример за това са Сирия, Либия, Судан, Централноафриканската република, Украйна и други страни, където "Вагнер" е обвинена в извършване на множество военни престъпления и грабеж на ценни ресурси.

ОЩЕ: Къде е летял самолетът на Пригожин след бунта? Битката при Антоновския мост се разгорещява (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес