Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Притеснение в Полша - проблем със снарядите, с които ще се пази от Русия

28 август 2024, 07:30 часа • 2126 прочитания

Днес Полша не е в състояние да произвежда 155-мм снаряди, пише Rzeczpospolita. А може и да не се очакват доставки от чужбина, както се случи с германския оръжеен гигант Rheinmetall. Пратката на снарядите беше блокирана от правителството на Южна Африка, на чиято територия те бяха произведени, опасявайки се, че могат да попаднат в Украйна.

Нито една компания в Полша днес няма необходимия капацитет за производство на 155-мм артилерийски боеприпаси. А за да си заредят складовете, им трябват поне милион от тях. Днес, след фиаското на договора с германския концерн Rheinmetall, след като партията Право и Справедливост (PiS) изгуби много време, размотаването с изграждането на завод на брега на Висла продължава. Още: Полската армия: Въздушното пространство на страната ни бе нарушено

Най-малко един милион бройки от 155-мм артилерийски снаряди трябват за ефективна защита срещу потенциална руска атака. Това е един от основните изводи, които могат да се направят въз основа на опита от войната в Украйна. През 2022 г. полската армия почти не разполагаше с такива боеприпаси, само няколко десетки хиляди от тях бяха съхранявани в складовете. Тогавашното ръководство на полското министерство на отбраната спешно започна да търси доставчици по целия свят. В резултат от Южна Корея бяха закупени боеприпаси за самоходната гаубица K9.

"Нямаме от вашите боеприпаси"

Няколко месеца след началото на войната в Украйна Полша сключи договор за доставка на боеприпаси с германския оръжеен концерн Rheinmetall. Става дума за около 50 000 снаряда. Сега е август 2024 г. Полша не получи нито един снаряд. Агенцията по оръжията, която е част от Министерството на отбраната на Полша, отговори на въпросите на Rzeczpospolita за съдбата на договора: "Анулирахме договора на 20 юли 2023 г. поради проблеми, свързани с изпълнението му от подизпълнителя".

По неофициални данни на Rzeczpospolita, боеприпасите за Полша е трябвало да се произвеждат от южноафриканската компания Rheinmetall Denel Munition. Тя е дъщерно дружество на германския гигант, който притежава 51% дял. Доставките на снаряди за Полша бяха блокирани почти открито от южноафриканското правителство заради опасения, че в крайна сметка те могат да се озоват в Украйна. Южноафриканската република и Русия са част от съюза БРИКС и историята на поръчката, направена от германския концерн Rheinmetall, може да бъде описана накратко, перифразирайки филмовата класика: "Вашите боеприпаси ги няма, така че какво ще ни направите?" Още: Полска медия: Близката до Путин Южна Африка спря наш договор с Rheinmetall за 50 000 снаряда

Начинът, по който германският Rheinmetall постъпи с Полша, е още един аргумент, който потвърждава очевидния днес извод: трябва да бъде създаден капацитет за производство на артилерийски боеприпаси в Полша. В случай на война доставките от чужбина може просто да не дойдат, както по логистични, така и по политически причини.

Полският държавен производител PGZ (Polish Arms Group), според бившия му ръководител Себастиан Хвалка, е в състояние да произвежда около 30 000 155-мм боеприпаса годишно. Проблемът е, че това е таванът на възможностите на PGZ и то само ако поддоставчиците (основно от Словакия) изпълняват договорните си задължения. В момента Полша на практика не е в състояние да произвежда 155-мм боеприпаси.

10 милиарда евро за боеприпаси

През март 2023 г., в края на управлението си, правителството на PiS прие решение "За националната програма за боеприпаси". То предвижда "разширяване и диверсификация на националната база за производство на боеприпаси с голям калибър и попълване на техните запаси".

Думата "диверсификация" ясно показва, че това производство е планирано да бъде разположено както в държавни предприятия, така и в частния сектор, тоест в съоръженията на холдинга Grupa WB. Това е важен момент, защото хората от PGZ показаха, че дори и да им липсват необходимите компетенции, те се ангажират да поемат всички отбранителни проекти на всяка цена. Пример е така и не полетелият Orlik, създаден като част от програма за безпилотни летателни апарати, за които полските данъкоплатци са похарчили стотици милиони евро. Нито един от тези БПЛА никога не е бил виждан в полската армия. Още: Туск: Действията на Украйна в Курск са защитни, имат право да парализират Русия по този начин

Малко след приемането на горепосочения закон полското министерство на отбраната подписа споразумение с PGZ през декември 2023 г. До 2029 г. този холдинг трябва да достави около 285 000 155-мм артилерийски снаряда. Важно е да се отбележи, че този договор всъщност не задължава държавния оръжеен завод да създаде реален производствен капацитет. Напълно възможно е да си представим ситуация, при която боеприпасите, доставени от този концерн, са сглобени от компоненти, закупени в чужбина.

Сега това е най-вероятният начин да се осигури доставката на 300 000 боеприпаса. "Трябва да построим завода в рамките на две години, защото е просто по-изгодно за нас", увери високопоставен служител на PGZ. Той обаче изобщо не е сигурен, че ще успеят.

Кой друг ще прави пари от боеприпаси?

Като част от споменатата диверсификация предишното правителство реши да раздели поръчките за боеприпаси на няколко части. Някои кандидати, включително западни гиганти, участваха в предварителните преговори. В резултат на това остана само компанията Polska Amunicja, по-голямата част от акциите в която принадлежат на Държавната агенция за индустриално развитие на Полша. Още: Полша подписа сделка за 10 млрд. долара за американски бойни хеликоптери

"Ние, Polska Amunicja, все още сме в процес на преговори с Агенцията по въоръженията за доставка на 300 000 броя боеприпаси до 2029 г. Агенцията ще формулира условията", каза ръководителят на тази компания и бивш депутат от Сейма Павел Понзилиуш пред Rzeczpospolita. "Polska Amunicja е създадена за изграждане на завод, а не за посредничество в търговията с боеприпаси. Ако искахме само да търгуваме, нямаше да създаваме ново дружество с държавно участие. Интересите на държавата в нашата компания са защитени. Всички направени разходи, по-специално финансови инвестиции, подлежат на връщане и това е посочено в договора", добавя Понзилиуш.

От няколко месеца в медиите се появяват статии, възхваляващи холдинга Grupa Niewiadów, който планира да започне производство на 155-мм боеприпаси. Той е свързан с Works 11, компания, която се занимава с търговия с оръжие от много години. На специализирания пазар се говори, че компании, свързани с асоциацията Boryszew Group или компанията Wifama, биха желали да участват в производството на такива боеприпаси. Още: Полша подписа договор за 48 пускови установки за "Пейтриът"

"Сега нямаме необходимите способности, защото никой не е правил това от много години", казва бившият заместник-министър на отбраната на Полша генерал Валдемар Скшипчак. "Има много компании в Полша, които могат да участват в производството на боеприпаси, те просто трябва да се обединят в рамките на две до три години, за да могат да създадат производство на боеприпаси с голям калибър и да не им се пречи", допълва генералът, пише Rzeczpospolita.

Време за политически решения

В момента са сключени споразумения за доставка на 155-мм боеприпаси за Полша с държавната PGZ и с чуждестранни компании. Днес интригата е дали такъв договор ще получат и други полски компании. Нито една от тях няма нужния производствен капацитет, но при такъв договор няколко участника несъмнено биха могли да изградят необходимите заводи.

Сега топката е в полето на политиците. От тях зависи колко още време ще изгуби Полша, преди окончателно да разреши този проблем. 

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес