Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Полша глоби „Газпром“ със 7,5 млрд. долара заради „Северен поток-2“

07 октомври 2020, 12:15 часа • 6088 прочитания

Полската Служба за защита на конкуренцията и потребителите (UOKiK) глоби "Газпром" и пет европейски компании, които си сътрудничат с него, и настоява те да прекратят споразумението за партньорство по изграждането на газопровода „Северен поток-2“. Това обяви на пресконференция ръководителят на отдела Томаш Хрустни, цитиран от ТАСС.

На пет компании „е наложена обща глоба от 385 милиона злоти (100 милиона долара), а „Газпром“ е глобен с 29 милиарда злоти (7,6 милиарда долара).

“В рамките на 30 дни след излизане на решението участващите в проекта компании трябва да прекратят договора за строителство", информира Хрустни и обясни, че компаниите могат да оспорят решението на регулатора.

„Изграждането на газопровода "Северен поток-2" нарушава полското антимонополно законодателство“, заяви полският регулатор.

Припомняме, че през май 2018 г. Европейската комисия наложи на "Газпром" 4 задължения що се отнася до пазара в Централна и Източна Европа. Ако не ги спазва, следва глоба. Ето какви са те:

1. Край на договорните бариери пред свободния пренос на газ: "Газпром" трябва да премахне всички наложени на клиентите си ограничения по отношение на препродажбата на газ през граница. Тези ограничения включват забрани за износ и клаузи, налагащи закупеният газ да се използва на конкретна територия (клаузи за местоназначение), и други мерки, които предотвратяват трансграничния поток на газ. Освен това "Газпром" трябва да адаптира разпоредбите в договорите си относно мониторинга и измерването на потреблението на газ в България, които са изолирали българския газов пазар от пазарите на газ на съседните страни от ЕС.

2. Задължение за улесняване на потоците на газ към изолираните пазари и от тях: "Газпром" ще позволи потоците на газ да текат към и от части на Централна и Източна Европа, които все още са изолирани от другите държави членки поради липса на междусистемни връзки, а именно балтийските държави и България. "Газпром" сега ще "замести" липсата на междусистемни връзки, като предостави на съответните клиенти възможността да доставят газ на тези държави и от тях. По-специално, клиенти, които са закупували газ, първоначално за доставка до Унгария, Полша или Словакия, могат да изберат вместо това "Газпром" да доставя всичкия газ или част от него до България и/или балтийските държави (и обратно).

3. Структуриран процес за осигуряване на конкурентни цени на газа: На съответните клиенти на "Газпром" се предоставя ефективен инструмент, с който да се гарантира, че тяхната цена на газа отразява равнището на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, особено в разпределителните центрове за втечнен газ. Клиентите могат да поискат по-ниска цена, когато цената на газа им се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойности на цените. Новата цена на газа трябва да бъде определена в съответствие с равнището на цените в конкурентните континентални западноевропейски пазари на газ. При несъгласие от страна на "Газпром", следва арбитраж - ако няма съгласие в срок от 120 дни. Арбитърът ще наложи конкурентна цена на газа, отчитаща изцяло посочените по-горе западноевропейски референтни стойности. Освен това арбитражът трябва да се провежда в рамките на ЕС.

4. Без използване на господстващо положение при доставките на газ: "Газпром" не може да се възползва от каквито и да е предимства, свързани с газовата инфраструктура, които получава от клиентите си, като използва господстващата си пазарна позиция в доставките на газ.

През март тази година бе обявена новата ценова формула за изчисление на цената на доставката на руски газ за България и обезщетения от страна на "Газпром", което води до намаление на цената на газа за нашата страна от Русия с 40%. 

Енергийният министър Теменужка Петкова изрично подчерта за ролята на ЕК, която успя да стигне до антимонополно споразумение с "Газпром" преди няколко години. "Близо 7 месеца водихме тези преговори и трябваше да търпим изказванията на изключително некомпетентни хора", включи се и премиерът Бойко Борисов, който изрично посочи, че на 3 март от "Газпром" върнали договора подписан.

Още по темата вижте ТУК.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес