Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Партията на Ренци е първа на евровота в Италия

26 май 2014, 01:43 часа • 11125 прочитания

Лявоцентристката демократическа партия на италианския лидер Матео Ренци спечели изборите за депутати в Европейския парламент, изпреварвайки движението "Пет звезди" на евроскептика Бепе Грило, според предварителните резултати, цитирани от италианските медии в неделя вечерта, предаде БГНЕС.

Според социолози (Piepoli – Censis), ДП получава между 29,5% и 32,5 % от гласовете, "Петте звезди" - 28% , а дясноцентристката "Форца Италия" на Силвио Берлускони се установява на трета позиция - между 18 и 20%. Друго проучване (на социолозите от EMG) дава още по-ясно предварително – 33% за партията на Ренци, срещу 26,5% за "Звездите"и 18% за "Форца Италия".

Последните дни на кампанията за евровота се превърнаха в дуел между премиера на Италия Ренци и лидера на "Пет звезди" Грило.

Гласуването беше важно изпитание за премиера, който дойде на власт на мястото на Енрико Лета през февруари, след вътрешен преврат в неговата партия.

Европейските избори приеха формата на референдум за първите стъпки на този амбициозен министър-председател, който на 39 години обеща ускорено икономическо възстановяване, пише АФП.

Грило направи жива кампания срещу традиционните партии и обяви референдум срещу оставането на Италия в зоната на еврото, както и искането за отказ от Европейския пакт за стабилност. Той обвини правителството в бездействие, като твърдеше, че е помогнал страната да не пропадне в насилие като е канализирал гнева на италианците след две години рецесия.

Грило бе заявил, че е уверен в победата над ДП и призова за разпускане на парламента и предсрочни избори, ако неговото движение достигне резултат с процент по-висок от първата сила в лявото политическо пространство в Италия.

Движението "Пет звезди" бе родено наскоро и направи изненадващ пробив в изборите за италианския парламент през февруари 2013 г., като получи гласовете на една четвърт от избирателите с рекордните 25,5% от вота в Камарата на депутатите. Въпреки това "Петте звезди" останаха в опозиция.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес