Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Парламентът в Тирана официално е без опозицията

21 февруари 2019, 15:58 часа • 1462 прочитания

Парламентът на Албания от днес официално е без опозиция, след като лидерът на опозиционната Демократична партия Люлзим Баша внесе подписаните от депутатите заявления, с които се отказват от депутатските си мандати, предаде БГНЕС. 

Баша направи това след завършване на протеста пред парламента, на който беше поискана оставката на премиера Еди Рама и определяне провеждането на предсрочни парламентарни избори.

От парламента предвожданите от лидерите на политически партии участници в протеста се отправиха към сградата на правителството.

„Днес официално се отказахме от от криминализирания парламент. От днес сме обикновени граждани. Продължаваме битката до свалянето на престъпника Рама - Мадуро на Балканите. Рама върви заедно с вашата престъпна банда. Албания заслужава по-добро бъдеще с вашата свободно изразена воля на европейските избори. Ние обичаме Албания като цяла Европа. Свобода, демокрация, победа. Бог да благослови Албания“, каза Баша на събраните граждани.

По-рано в протест на обединената албанска опозиция, който започна в 10:00 ч. с кратки обръщения, депутатите публично се отказаха от мандатите си с призива „рама, отивай си“. Последни се изказаха лидерите на Социалистическото движение за интеграция (СДИ), Моника Крюемади и Баша, които също са депутати.

Двамата казаха, че няма да се върнат, че никога няма да признаят премиер с купени гласове, че мандатите принадлежат на гражданите, които не заслужават правителство като това на Рама и призоваваха за победа на изборите.

Баша каза, че след оставката си премиерът рама трябва да се изправи пред лизцето на правосъдието и приздова полицията да не позволи „престъпникът Рама да напусне страната“.

За разлика от предишния протест в събота, днес около сградата на парламента в Тирана имаше засилено полицейско присъствие. Имаше седем кордона от полицаи, от които три бяха от хора от частите за бърза намеса 5и на специалната „Шкипоня“.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес