Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пак "Шахед"-и в небето над Беларус, докато Лукашенко кръжи с хеликоптер (ВИДЕО)

04 октомври 2024, 11:38 часа • 703 прочитания

На 3 октомври, когато беларуският диктатор Александър Лукашенко е пътувал с хеликоптер над страната, във въздушното пространство на Беларус са навлезли три дрона „Шахед“. Това твърди мониторинговата група „Беларуски хаджун“.

Още: Лукашенко обяви перфектния наследник - такъв все още не съществува (ВИДЕО)

Дроновете, които са били изстреляни от Русия към Украйна и са се отклонили от украинската Черниговска област, са били забелязани да летят към Гомелска област в Беларус. Два безпилотни апарата са преминали над Нова Гута, насочвайки се към Гомел, а друг е прелетял над Лоев в същия регион.

По същото време хеликоптерът на Лукашенко е летял на юг от резиденцията му в Озерни, пишат наблюдателите. Твърденията на групата не могат да бъдат потвърдени по независим път.

Снимка: president.gov.by

Още: Литва иска от Хага да разследва престъпленията на режима на Лукашенко

Не за първи път

По-рано същия ден Украйна издаде предупреждение за въздушна тревога за северните райони поради заплахата от атаки с руски дронове „Шахед“. Напоследък украинските военновъздушни сили редовно съобщават за отклоняващи се безпилотни машини, които навлизат в беларуско небе. На съюзниците на диктатора Владимир Путин дори вече им се налагаше да свалят "Шахед".

Припомняме, че в края на септември ирански дрон от същия клас навлезе във въздушното пространство на Беларус, като в небето над страната се е намирал отново правителственият хеликоптер с Александър Лукашенко на борда, съобщи беларуското издание "Наша Нiва": На косъм от драма: Хеликоптерът на Лукашенко и руски "Шахед" се засекли в небето над Беларус.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес