Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Взривиха кола с шефа на охраната в АЕЦ "Запорожие", предал украинците (ВИДЕО)

04 октомври 2024, 11:58 часа • 1301 прочитания

Автомобил, превозващ ръководителя на "физическата охрана" на окупираната от руснаците АЕЦ "Запорожие", се взриви в Енергодар. Колаборационистът Андрий Короткий е бил мишената, съобщиха на 4 октомври от Главното разузнавателно управление на Украйна (ГУР), като показаха видеоклип.

Още: Пак проблеми с тока в АЕЦ "Запорожие" след руска атака

Следственият комитет на Русия потвърди убийството на служителя по сигурността на АЕЦ-а. Той е починал в болница.

Т.нар. Следствен комитет на Русия в окупираната част на Запорожка област е образувал наказателно дело по факта на убийство по общоопасен начин (точка „д“ от част 2 на член 105 от Наказателния кодекс на Руската федерация).

Кой е Короткий?

Короткий е участвал в репресии срещу персонала на АЕЦ-а и във военни престъпления срещу цивилното население в окупираните територии, казват от ГУР.

След завземането на АЕЦ „Запорожие“ от руснаците през 2022 г. той им сътрудничи, като им е предоставял списъци на проукраински настроени лица сред служителите, включително с личните им данни. "Участва в репресиите срещу персонала на атомната електроцентрала, във военните престъпления срещу мирното население на временно окупирания Енергодар. Непрекъснато организира мероприятия, насочени към подкрепа на руската окупационна армия", пишат от ГУР.

Член е на партията на диктатора Владимир Путин „Единна Русия“. Оглавявал е т.нар. съвет на депутатите в Енергодар.

„Отбранителното разузнаване на Украйна напомня, че всеки военен престъпник ще бъде справедливо наказан. Слава на Украйна!“, завършва съобщението на разузнаването.

Още: Риск от ядрен инцидент: Русия готви удари по критични ядрени енергийни обекти

Подпален е офисът на ФСБ в Новосибирск

От ГУР се похвалиха и с друго видео - в Новосибирск е бил подпален регионалният офис на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Това е станало, след като през счупен прозорец са били хвърлени запалими материали.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес