Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ОССЕ призова за незабавно прекратяване на огъня в Източна Украйна

20 януари 2015, 19:37 часа • 14123 прочитания

Страните-участнички в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) подписаха съвместна декларация с призив за незабавно прекратяване на огъня в Източна Украйна и пълно спазване на минските договорености”, се съобщава на сайта на ОССЕ, предаде Газета ру.

В съобщението се отбелязва, че настоящият представител на ОССЕ, външният министър на Сърбия Ивица Дачич приветства декларацията, подписана от представителите на общо 57 страни.

„Призовавам всички страни (на конфликта – бел.ред.) да намалят напрежението и напълно да прекратят огъня”, каза Дачич.

По-рано Законът за провеждане на поредната частична мобилизация в Украйна бе публикуван в официалния вестник на парламента „Гласът на Украйна”, предаде РИА Новости. Съгласно документа, законът влиза в сила в деня на неговото публикуване. На 15 януари Върховната Рада на Украйна утвърди указ на украинския президент Петро Порошенко за провеждането на три етапа на частична мобилизация през 2015 г. Паралелно с това указът предвижда през пролетта да бъде проведена демобилизация на военните, призовани на служба по време на първата вълна на мобилизация, обявена през март 2014 г. Порошенко подписа закона в понеделник.

Първият етап на мобилизацията се очаква да започне на 20 януари и да продължи 90 дни. Планира се на служба да бъдат призовани 50 000 души. Следващият етап ще започне през април и ще продължи 60 дни. Още един етап се очаква през юни.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес