Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окупационните власти в Крим твърдят, че са свалили близо 30 дрона през нощта

18 юли 2023, 09:25 часа • 1608 прочитания

Назначеният от Русия пълномощен ръководител на Крим Сергей Аксьонов заяви на 18 юли, че за една нощ над окупирания полуостров са били унищожени 28 дрона.

"През нощта в Източен Крим противовъздушната отбрана свали девет безпилотни летателни апарата, а още 19 бяха неутрализирани със средства на електронната война. Няма пострадали", написа Аксьонов в Telegram.

Думите му са цитирани от The Kyiv Independent, които добавят, че не могат да проверят твърденията на руския пълномощник. В социалните мрежи няма и никакви видеа, които да докажат думите му.

Същата нощ руските сили предприеха атаки с дронове срещу Южна Украйна откъм Черно море. Украинските военни съобщават за 21 унищожени дрона камикадзе "Шахед" над Одеска област и четири над Николаевска област.

ОЩЕ: Руският отговор на удара по Кримския мост: В Одеса*

На 18 юли руските сили изстреляха шест крилати ракети "Калибър" и значителен брой ирански дронове "Шахед" срещу Одеска област, при което е ранен най-малко един жител, съобщава Оперативното командване "Юг" на украинската армия. "Няколко вълни от ударни дронове бяха насочени към разкриване и изтощаване на противовъздушната отбрана. След това от Черно море срещу Одеса бяха изстреляни шест ракети "Калибър"", се казва в съобщението.

Военните отбелязват, че всички ракети са били свалени, но отломките и взривната вълна в резултат на унищожаването им са повредили пристанищната инфраструктура, няколко частни къщи и са ранили възрастен мъж в дома му.

От август 2022 г. редовно се съобщава за експлозии и пожари на окупирания от Русия Кримски полуостров. Украинските власти многократно са обещавали да върнат Крим на Украйна, окупиран от Русия от 2014 г. насам.

В нощта между 16 и 17 юли имаше нов взрив по ключовия за руската логистика Кримски мост, свързващ полуострова с Краснодарския край. Москва обвини Киев, намеси САЩ и Великобритания, а Украйна само загатна за участие, но не даде подробности. Установено беше, че мостът е атакуван с дронове, а част от него вече е неизползваема и ще бъде демонтирана.

ОЩЕ: Какво се знае до момента за новия удар по Кримския мост? (ОБЗОР)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес