Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

НАТО: Украинската армия е използвала ракети срещу бунтовниците

01 август 2014, 18:17 часа • 26704 прочитания

Въпреки твърденията на Киев, украинската армия е използвала балистични ракети срещу опълченците в Източна Украйна. Това бе потвърдено в щаб квартирата на НАТО в белтийския град Монс, предаде "Дойче веле".

"НАТО потвърждава информацията на американската телевизия CNN, че армията на Украйна е използвала балистични ракети с малък обсег срещу опълченците в източната част на страната", заяви представител на НАТО. Той добави, че "информацията се базира на данни от разузнаването на САЩ", пише БГНЕС.

Някои медии предполагат, че може да става дума за ракетните комплекси "Точка". "Засега няма сведения за броя на балистичните ракети, изстреляни от украинската страна, а също срещу какви цели са били приложени и какъв е бил резултатът".

CNN съобщи за ракетите на 29 юли. Тогава Киев опроверга информацията.

Междувременно стана ясно, че  международните експерти са открили още човешки останки от падналия "Боинг" в източната част на Украйна. Специалистите ще вземат всички намерени останки, чийто брой не се уточнява.

Работата на международната мисия по издирването на още останки от катастрофата беше възпрепятствана от тежките боеве в района. Досега над 200 ковчега са изпратени в Холандия, която загуби 193 свои жители. Част от останките на 298-те души, пътували в самолета, все още не са открити заради боевете.

"Останките ще бъдат изпратени в Холандия", каза ръководителят на холандската мисия в Украйна.

Мисията ще има нова база в град Соледар, североизточно от мястото на катастрофата. Харков остава логистична база на експертите.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес