Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каталунската криза може да срине икономическия ръст на Испания

13 октомври 2017, 16:16 часа • 4373 прочитания

Кризата в Каталуния може да се отрази негативно на испанската икономика. Ако диалогът с регионалните власти не даде резултат, Мадрид ще трябва да намали икономическите прогнози за 2018 г.

През юли Испания обяви прогнозен растеж от 2,6% за следващата година.

Макар че Пучдемон отмени влизането в сила на каталунската декларация за независимост с мотива за повече време за преговори с Мадрид, централната власт му даде 5 дни до 19 октомври, за да се откаже изцяло от исканото отцепване.

Събитията имат отражение и върху бизнес средата в автономния регион, който отговаря за една пета от испанския БВП, като съществуват притеснения, че удължаването на кризата може да се отрази негативно на националната икономика. До момента десетки фирми преместиха централите си извън Каталуния, а рейтингови агенции като „Standard and Poor's“ и „Fitch“ заявиха, че обмислят понижаване на кредитния рейтинг на региона, предаде БГНЕС.

„Случващото се в Каталуния застрашава икономическото възстановяване. Инвестициите намаляха с 10% в Каталуния, въпреки че за останала Испания те се увеличиха с 3%“, посочи още испанският вицепремиер и министър по териториалното управление Сорая Саенс де Сантамария. По думите й туристическите записвания за Барселона са намалели с 20-30 процента.

В момента Испанската централна банка поддържа прогнози за растеж от 2,5% за 2018 г. и 2,2% за 2019 г.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес