Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хитрият Лукашенко: Защо всъщност беларуският президент спря бунта на Пригожин

27 юни 2023, 18:34 часа • 7793 прочитания

Беларуският президент Александър Лукашенко се представи като "миротворец" в потушаването на въоръжения бунт на Евгений Пригожин и неговата военна компания "Вагнер". Но тъй като самопровъзгласилият се лидер на Беларус не влиза често в амплоато на посредник, Al Jazeera в свой материал прави анализ на възможните мотиви, накарали Лукашенко да се намеси в тази ситуация и да води преговори с Пригожин.

Кое може да е мотивирало Лукашенко, известен иначе с бруталността, с която смазва своите политически опоненти и протестите в страната си, да приеме да изиграе миротворческа роля в потушаването на еднодневния бунт на вагнеровците в съседна Русия. 

На първо място Лукашенко даде да се разбере, че руският президент Владимир Путин, неговият най-голям политически и финансов поддръжник, не може да го отпише с лекота.

Той просто показа, че все още е полезен за Русия, смята Джон Лехнер, автор от Вашингтон, който подготвя книга за Евгений Пригожин. Лукашенко демонстрира, че все още е хитър посредник, който може да разреши остри конфликти или поне да ги намали, казва и Николай Митрохин от Бременския университет в Германия пред изданието.

ОЩЕ: Кремъл: Не знаем къде е Пригожин. Лукашенко: При нас е 

На второ място, приемайки Пригожин и хората му, Лукашенко получава хиляди опитни наемници, а това увеличава тежестта му като политическа фигура. Ако Пригожин остане в Беларус и управлява своята "Вагнер" или подобна гурпировка, това ще увеличи политическото влияние на Лукашенко, който вече ще разполага със своя истинска частна армия, казва Митрохин.

Припомняме, че има информации, че беларуските власти са започнали да строят лагери за хиляди вагнеровци недалеч от границата с Русия.

ОЩЕ: Лукашенко: Ще се възползваме от бойния опит на "Вагнер", но ги държим под око 

В събота, 24 юни, колоните на "Вагнер" стигнаха на около 200 км от руската столица Москва и изглеждаха напълно способни да станат първата армия, влязла в града от 1812 г. насам, когато армията на Наполеон го изгори, пише изданието. Но тогава неочаквано пресслужбата на Лукашенко заяви, че е намерен „изгоден и приемлив вариант за разрешаване на ситуацията“.

Сделката, сключена с посредничеството на Лукашенко, беше проста: Путин оттегли обвиненията в призоваване на бунт срещу Пригожин и хората му, а те намериха убежище в Беларус.

ОЩЕ: Лукашенко притеснен: Ако Русия рухне, ние оставаме под развалините, всички ще загинем

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес