Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди студенти протестираха срещу готвени от премиера на Италия реформи

10 октомври 2014, 18:19 часа • 17864 прочитания

Около 80 хиляди студенти - по данни на организаторите, са излезли на улиците и площадите на различни градове в Италия в знак на протест. Те са недоволни от реформите в областите на образованието и трудовото законодателство, предложени от правителството на Матео Ренци, пише а Corriere della Sera.

Протестните акции се провеждат в Рим, Милано, Палермо, Бари, Перуджа и други градове. В столицата са се провели три студентски шествия.

Като цяло демонстрациите са протекли мирно, въпреки няколко дребни инцидента в различни градове, информира агенция "Фокус".

В началото на септември премиерът на Италия Матео Ренци представи своята програма за следващите три години, наречена „Хиляда дни”. По неговите думи в края на този период „Италия ще се превърне в страна в която е лесно да се инвестира”.

Според документа правителството на Ренци възнамерява да промени трудовото законодателство на страната по германски модел. Освен това до края на 2017 година трябва да бъдат проведени съдебна и образователна реформи, както и промени в законодателството по отношение на чуждите инвестиции и предприемаческата дейност.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес