Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хакери атакуваха редакцията на известен френски вестник

25 октомври 2024, 13:22 часа • 474 прочитания

Френският всекидневник Libération стана жертва на кибератака в нощта срещу четвъртък,  което наруши работата на редакцията. За атаката съобщава другият уважаван френски всекидневник Le Monde.

Точното въздействие на хака все още не е известно, но според информация на Le Monde, това е атака от типа на ransomware, която има за цел да парализира компанията с цел изнудване за откуп.

Какво се случва към момента?

Уебсайтът на Libération работи и успя да публикува няколко статии сутринта на петък, 25 октомври, но други редакторски инструменти са блокирани, включително софтуерът, използван за оформление на хартиения вестник.

В имейл, изпратен от Lauren Provost късно сутринта в петък, заместник-редакционният директор на Libération помоли служителите да предпочитат дистанционната работа в петък. Освен това не се препоръчва достъп до вътрешен WiFi в ежедневните помещения, класическа предпазна мярка за избягване на възможно разпространение на зловреден софтуер. ОЩЕ: „Шарли Ебдо“ ще отпечата отново карикатурите, които предизвикаха терористичен акт

Френските служби са на място

Произходът на хака все още е неизвестен. Според информация на Le Monde, екип от Националната агенция за сигурност на информационните системи, органът, отговорен за киберсигурността на държавата и компаниите, смятани за "чувствителни", е бил изпратен в петък сутринта в помещенията на вестника. ОЩЕ: При кибератака: Откраднаха данните на служители на нидерландска полиция

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес