Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гинеколог е обвинен, че е оплодил 21 жени със собствената си сперма

05 февруари 2022, 08:05 часа • 14533 прочитания

Между 1973 и 1986 г. гинекологът от Лайден Йос Беек е станал баща на най-малко 21 деца, като е използвал собствената си сперма за оплождане на жени по време на лечение на безплодие, съобщи болницата „Алрийне“. Беек е работил в болница "Елизабет", която се слива с болница "Алрийне". Той е третият нидерландски гинеколог, за когото е разкрито, че е използвал собствената си сперма при лечението, съобщава „Omroep West“.

Неправомерното поведение на Беек е разкрито, когато Fiom открива ДНК съвпадения между 21 души. Fiom помага на хората да открият биологичното си семейство. По-нататъшното разследване показва, че майките на всички 21 души са били лекувани от Йос Беек в болница "Елизабет". Fiom информира болницата, след като през лятото на 2021 г. ДНК на 21 души съвпада с едно от децата на Беек.

Бяхме много шокирани, когато научихме за това", заяви пред телевизията Петер Юе от борда на директорите на болницата „Алрийне“. "Шокирани сме заради засегнатите деца и, разбира се, заради родителите."

Доколкото е известно, Беек е използвал спермата си при жени, които са се опитвали да заченат от анонимен донор. Той е работил в „Алрийне“ от 1973 до 1998 г. Умира през 2019 г. Юе не може да изключи, че може да са засегнати повече хора, и помоли жените да се обадят, ако Беек ги е лекувал.

Беек е третият холандски гинеколог, за когото е известно, че е използва собствената си сперма при лечение. Ян Карбаат е първият разкрит случай. Възможно е той да е станал баща на около 80 деца. Ян Вилдшут е правил същото в болница "София" в Цволе, сега болница "Исала". Вилдшут е баща на десетки деца, пише БГНЕС.

Болница „Алрийне“ поиска от комисията Браат, която разследва случая с Вилдшут в Цволе, да разгледа и Беек и неговите практики.

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес