Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция остава ангажирана с ядрената сделка с Иран

10 януари 2020, 08:40 часа • 1303 прочитания

От Министерството на външните работи на Франция заявиха, че Париж остава ангажиран със Съвместния цялостен план за действие (JCPOA) за ядрената програма на Иран, заяви говорител на министерството.

По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че страните-гаранти трябва да се оттеглят от споразумението по иранската ядрена програма и да започнат работа по ново споразумение. Самият Вашингтон обяви оттеглянето си от сделката на 8 май 2018 г., предаде БГНЕС.

"Франция остава ангажирана с Виенските споразумения относно ядрената програма на Иран. Тя продължава да работи с други страни за пълното им спазване", заяви представител на френския департамент на брифинг, коментирайки призива на Тръмп.

През 2015 г. шест държави - Великобритания, Германия, Китай, Русия, САЩ, Франция и Иран обявиха постигането на съвместния комплексен план за действие. Споразумението предвижда отмяна на санкциите в замяна на ограничаване на ядрената програма на Иран. Сделката в първоначалния си вид не оцеля дори три години: през май 2018 г. САЩ обявиха едностранно оттегляне от нея и възстановяване на строгите санкции срещу Ислямската република. Иран обяви поетапно намаляване на задълженията си по споразумението.

В началото на януари 2020 г. Иран обяви изоставянето на „последното ключово ограничение в ядрената сделка” и заяви, че сега „няма ограничения за работа по ядрената програма на Иран“. В същото време Техеран възнамерява да продължи да сътрудничи с Международната агенция по атомна енергетика, както преди, и е готов да се върне към изпълнение на задълженията си в случай на отмяна на санкциите и защита на интересите на Техеран, предвидени от ядрената сделка.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес