Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейски съд осъди Швейцария заради арест на румънка, която просела

19 януари 2021, 13:19 часа • 2341 прочитания

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди Швейцария, че властите в страната наложили глоба на румънка за просия и след като не е могла да я плати, е била арестувана, предаде БГНЕС.

През януари 2014 г. румънката, която е от ромски произход, е глобена за да заплати 500 швейцарски франка заради просия на улицата в Женева. Оказало се, че жената е неграмотна, няма работа и не получава социални помощи и не е в състояние на плати глобата, заради което е оставена за пет дни във временния арест.

ЕСПЧ установи, че приложеното срещу жената наказание не е пропорционално на целите на Швейцария за борба с организираната престъпност и защитата на минувачите, жителите и собствениците на фирми. Жената имала "правото, присъщо на човешкото достойнство, да изразява страданието си и да се опитва да задоволи нуждите си чрез просия", се казва в присъдата.

Швейцария е нарушила чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека, който гарантира защитата на личния и семейния живот, смята съдът и разпореди на потърпевшата да ѝ бъдат изплатени 922 евро за нанесени морални щети.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес