Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС: Насилието в Източна Украйна е на безпрецедентно ниво

10 април 2016, 19:07 часа • 2812 прочитания

Европейският съюз разкритикува "безпрецедентното ниво на насилие" в Източна Украйна, след като международни наблюдатели бяха обстрелвани, въпреки обявеното примирие между правителствените сили и проруските сепаратисти. Това предаде AFP.

"Значителното увеличаване на нарушенията на прекратяването на огъня в региона на Донецк представлява безпрецедентно ниво на насилие", се посочва в изявление, разпространено от офиса на първия дипломат на Европейския съюз Федерика Могерини.

Късно снощи Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа съобщи, че екип от нейни наблюдатели в източна Украйна е попаднал под обстрел на 50 км южно от централния за бунтовниците град Донецк. Никой от наблюдателите не е бил ранен, въпреки че се съобщава за експлозия, станала в близост до автомобила им, и 3-4 куршума, прелетели на метри от тях. В четвъртък също беше съобщено за обстрел срещу кола на ОССЕ в бунтовнически район. През същия ден на друг наблюдател е било попречено с оръжие да премине през контролно-пропускателен пункт.

Подобни инциденти, цел на които са наблюдатели на ОССЕ, са "неприемливи", се казва в разпространеното днес изявление на Европейския съюз. Също така се подчертава "спешната нужда от трайно прекратяване на огъня".

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес