Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС де факто каза на Турция, че използва мигрантите за политическо оръжие

05 март 2020, 06:10 часа • 2117 прочитания

Европейският съвет на вътрешните работи обяви снощи, че блокът "категорично отхвърля" използването от страна на Турция на мигранти за политически цели, съобщи АФП.

В изявление от Брюксел, 27-те държави-членки посочват, че "ситуацията по външните граници на ЕС не е приемлива", добавя БГНЕС.

По-рано Турция отрече, че използва мигрантската вълна за "изнудване" на ЕС. Но в изявлението на ЕС се казва, че Брюксел "категорично отхвърля използването от страна на Турция на миграционния натиск за политически цели".

Анкара иска Брюксел да засили подкрепата си за бежанците от Сирия и за все по-интензивната конфронтация на Турция с режима в Дамаск. Но членовете на ЕС настояват, че Турция трябва да се придържа към предишното споразумение, с което се съгласи да предотврати преминаването на бежанци и мигранти към Гърция. Става въпрос за това в ЕС да влизат само регистрирани в Турция сирийски бежанци, като за всеки такъв дошъл в Европа, Европа ще връща по един нелегален мигрант, минал от Турция на Стария континент. За целта ЕС обеща 6 млрд. евро на Турция, но отпускането им става през неправителствени организации, които контролират те да отиват точно за дейности за помощ на бежанците.

"Незаконното преминаване на границите няма да бъде толерирано. В тази връзка ЕС и неговите държави-членки ще предприемат всички необходими мерки в съответствие с правото на ЕС и международното право. Мигрантите не трябва да бъдат насърчавани да застрашават живота си чрез опити за незаконно преминаване на сухоземни или морски граници", се казва в изявлението.

Министрите призоваха Турция "да приеме това послание и да противодейства на разпространението на невярна информация". Стана ясно и, че ЕС ще даде още 170 млн. евро за най-уязвимите от войната в Сирия региони.

Още: "Проф. Владимир Чуков: Турция има причини да запази добрите си отношения с България"

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес