Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джонсън ще спази закона, но няма да отлага Brexit

17 септември 2019, 09:05 часа • 3112 прочитания

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще спази закона, но въпреки това ще изкара Обединеното кралство от Европейския съюз в края на октомври, с или без сделка, предаде Reuters.

Закон, приет от парламента на Великобритания този месец, изисква Джонсън да поиска от ЕС за тримесечно забавяне на Брекзит, ако сделка не бъде одобрена до 19 октомври, въпреки че съобщенията на британските медии казват, че екипът му търси начини да го заобиколи, съобщава Агенция "Фокус".

Попитан в интервю за BBC как ще заобиколи закона, Джонсън отговори: "Ще спазя конституцията, ще се подчиня на закона, но ще излезем на 31 октомври. Жизненоважно е хората да разберат, че Обединеното кралство няма да иска отлагане... това, което ще правим, е да излезем на 31 октомври, със или без сделка".

Премиерът обаче не разкри подробности как възнамерява да избегне искането на отлагане, ако не бъде постигната сделка.

На въпрос на BBC дали Великобритания е стабилна държава, или такава изпаднала в хаос, Джонсън каза, че е "изключително стабилна". "Просто е безсмислено да мислим, че демокрацията във Великобритания е по някакъв начин застрашена или икономиката на Обединеното кралство по някакъв начин е застрашена", каза министър-председателят.

"Преминаваме период на конституционна промяна, причинен от решението на хората да напуснат ЕС. Това винаги ще бъде логистично и практически трудно ... но ние ще го направим и ще го направим до 31 октомври", увери той.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес