Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Der Spiegel: Десни екстремисти от Германия се обучават да боравят с оръжия в България и Чешката република

30 януари 2019, 14:21 часа • 1303 прочитания

Германски десни екстремисти се обучават да боравят с оръжия на обществени стрелбища в България и Чешката република, съобщава водещото издание Der Spiegel, като уточнява, че своеобразните курсове са организирани няколко пъти за последните години.

Съответното става ясно от отговор на федералното правителство в Берлин на въпрос от фракцията на партията „Левица“.

В документа се посочва, че през юни 2018 г. властите в Прага са предали на Федералната служба за криминална полиция информация „за престоя на германски граждани в Чешката република". Сред тях има и данни от „книги за гости на различни стрелбища“.

Федералното правителство е запознато с общо 12 състезания на десни екстремисти в други европейски страни от 8 декември 2015 г. насам. Германските органи по сигурността разполагат с информация за общо пет срещи на десни екстремисти, на които са обучавани да боравят с огнестрелни оръжия, допълва агенция Фокус.

Инцидент от близкото минало предизвиква раздвижване по случая. Според Федералната служба за защита на Конституцията на 24 септември 2017 г. с участието на спецчасти на GSG 9 са претърсени превозни средства на членове на неонацистката група Combat 18 Germany на влизане в Германия от Чешката република. Тогава са конфискувани са малки количества боеприпаси.

В Германия 1200 т.нар. райхсбюргери и 750 десни екстремисти с едно или повече разрешителни за оръжие, както става ясно от отговор на правителството на въпрос от партията „Зелени“ от средата на миналата година.

Изданието не привежда подробни данни за дейността на германските десни екстремисти на територията на България.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес