Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чехия закупи 48 ракети "въздух-въздух" от Израел

25 октомври 2023, 20:15 часа • 2953 прочитания

Чешкото правителство ще закупи 48 ракети въздух-въздух I-Derby с голям обсег от Израел в стремежа си да увеличи отбранителния си капацитет.

Страната ще похарчи 2,8 млрд. крони (120 млн. долара) за ракетите, произведени от израелския оръжеен производител "Рафаел", които трябва да бъдат доставени до октомври 2027 г. Ракетите могат да унищожават безпилотни летателни апарати, хеликоптери, самолети и ракети на разстояние до 80 км и на височина 20 км.

Още: Чехия дава на Украйна съветски хеликоптери, заменя ги с нови от САЩ

"Войната в Украйна показа важността на защитата срещу атаки от въздуха, независимо дали става въпрос за безпилотни самолети или стандартни военновъздушни сили", заяви министърът на отбраната Яна Чернохова в изявление, цитиран от БГНЕС.

Ракетите I-Derby ще допълнят четири батареи на системата за противовъздушна отбрана с малък обсег Spyder, произведени от "Рафаел", които Прага ще получи по договор от 2021 г. на стойност 630 млн. долара, съобщиха от министерството на отбраната. Сделката за ракетите се очаква да бъде подписана до края на месеца, добави то.

Още: Самолетоносач на САЩ свали ракети от Йемен, вероятно са били насочени към Израел

Чешката република е предоставила на Украйна значителна военна помощ след нахлуването на Русия. Тя обеща да увеличи бюджета си за отбрана до 2% от брутния вътрешен продукт, както изисква НАТО, от 2024 г.

През септември тя подписа договор за 6,5 млрд. долара за закупуване на 24 изтребителя F-35, произведени в САЩ. Чешката република поддържа тесни връзки с Израел.

Още: Скоро: Най-страшните ракети на Иран може да отиват за Русия (ВИДЕО)

Чешкият министър-председател Петр Фиала в момента е на посещение в страната, за да изрази подкрепата си, докато тя се съвзема от смъртоносната атака на 7 октомври, извършена от бойци на Хамас.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес