Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чехия удължи извънредното положение до 17 май

28 април 2020, 22:36 часа • 3554 прочитания

След 10-часов дебат, парламентът на Чехия с мнозинство удължи извънредното положение в страната до 17 май. Предложението на правителството беше извънредното положение да бъде удължено до 25 май.

Мярката беше въведена в Чешката република на 12 март заради опасността от бързото разпространение на коронавируса, след което е удълъжена до 30 април. Правителството има право да въведе този режим за период не повече от 30 дни, а решението трябва да бъде одобрено от парламента.

Изказвайки се на парламентарното заседание във вторник, премиерът Андрей Бабиш, министърът на здравеопазването Адам Войтех и други министри заявиха, че извънредното положение трябва да бъде удължено до 25 май заради необходимостта от постепенно вдигане на карантината. Представителите на опозицията обаче смятат аргументите на министрите за недостатъчно убедителни и заради необходимостта от бързо възстановяване на икономическия и социален живот настояват за ускоряване на края на карантината.

В резултат на това беше избран компромисен вариант. Мнозинството от депутатите гласуваха за удължаване на извънредното положение до 17 май. От 101 присъстващи за този вариант гласуваха 54 депутати.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 28 април

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес