Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българка в Украйна: Чувстваме заплахата от 8 години насам

14 февруари 2022, 08:29 часа • 4818 прочитания

В Украйна в момента всичко е много спокойно, хората се предвижват спокойно по улиците. Това разказа в ефира на Нова телевизия Соня Мартинюк, която от 20 години живее в Украйна. 

"Ние чувстваме заплахата от Русия от 8 години насам. Сега много се заговори за това и напрежението се сгъсти", каза тя.

По думите й в училищата не се провеждат военни обучения, а децата се учат как да реагират при екстремални ситуации. "В нашето училище например няма бонбоубежище, не е подготвено за подобна ситуация", сподели тя.

Соня сподели, че е изкарала курс по модицинска помощ. "Това сега при нас е много актуално. Разбрах, че не мога да стрелям, но мога да помогна по този начин ако нещо се случи", каза още българкста.

Тя заяви, че украинците не си купуват от сега оръжие, а още от 2014 г., но просто сега много се говори за това и се обръща голямо внимание. "Наши приятели ходят на полигони и се учат да стрелят"

"В църквата, в която ходим, свещенникът призова за победа", заяви тя.

Относно новината, че Русия ще нападне Украйна на 16 февруари, тя сподели, че чува тази информация от близо месец. 

Соня сподели още, че е разбрала, че ако има бомбандировки в началото няма да се стреля по цивилни и ще имат време да напуснат страната. "На този етап не планираме да напускаме Украйна", заяви тя.

"Проблемът е много сериозен и много дълбок. В последните месеци виждаме една нарастваща решимост от страната на Москва да не допусне Украйна да има свободен избор за своето бъдеще в НАТО и ЕС", каза бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов. 

По думите му е хубаво, че се вижда и решимост от страна на НАТО и ЕС да защитят международния ред.

"С датата 16 февруари се цели нагнетяване на обстановката", смята журналистът Валери Тодоров. 

Според Шаламанов това е едно взаимно изнудване между страните. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес