Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Брюксел предприема правни действия срещу Великобритания

15 март 2021, 22:50 часа • 1263 прочитания

Напрежението между Брюксел и Лондон заради Brexit расте. Европейската комисия откри процедура за нарушение на споразуменията срещу британското правителство. Обвиненията са, че не се спазват споразуменията за граничен контрол на продуктите, пристигащи в Ирландия, съобщава телевизия "Евронюз“, цитирана от БГНЕС.

В официално писмо се споменават „нарушение на международните задължения на Великобритания и подкопаване както на споразумението, така и доверието между страните“. В Ирландия решението беше приветствано, макар и неохотно, а критиките срещу Лондон се увеличават. "Едностранните действия или основно заявяването, че протоколът трябва да бъде премахнат, няма да поправи нищо. Това, от което се страхуваме най-много в Ирландия е дестабилизираща ситуация. Брекзит е големият дестабилизатор и сега британското правителство прави ситуацията още по-сложна ", оплаква се говорителят по европейските въпроси на Fine Gael Нийл Ричмънд.

Конфликтът започна в началото на март, когато Лондон едностранно реши да удължи свободното влизане на стоки в Северна Ирландия. Говорител на британския премиер посочва, че забавянето е част от процеса на прилагане на договора, а не нещо, което трябва да оправдае правни действия.

Въпреки че делото може да отиде в Съда на Европейския съюз, който в крайна сметка може да наложи многомилионна санкция на Лондон. В момента Брюксел се стреми да разреши конфликта дипломатично и да даде приоритет на диалога. Освен това Европейската комисия призовава британското правителство да работи конструктивно.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес