Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

БРИКС или ЕС? Това е въпросът пред Турция

06 септември 2024, 07:30 часа • 3495 прочитания

Ако живеехте в Турция, към коя група бихте се присъединили? От една страна Г-7, от другата страна е БРИКС. Имайте предвид, че не става дума за членство в ЕС, защото отговорът е известен. През 2029 г. ще отбележим 70-ата годишнина от нашата кандидатура за членство! Това е много вълнуващо... В края на краищата кандидатура ни е на изчакване от почти 70 години, пише турското издание Sabah.

Отговорът на въпроса, зададен в началото „Г-7 или БРИКС?" също не е толкова прост. Не живеем във време, в което можем без колебание да изберем членство в Г-7, състояща се от седем икономики, считани за най-развитите в света: САЩ, Канада, Япония, Великобритания, Германия, Франция, Италия. Още: Ердоган ще участва в срещата на върха на БРИКС в Русия

Разбира се, има такава алтернатива като БРИКС, основана от Бразилия, Русия, Индия, Китай, към която през 2010 г. се присъедини и Република Южна Африка. 

Сравнение

Нека да разгледаме някои числа. По отношение на икономическа и демографска тежест БРИКС е по-голям от Г-7. Страните от БРИКС, които тази година включиха Египет, Етиопия, Иран и Обединените арабски емирства, съставляват 46% от световното население, докато страните от Г-7 съставляват по-малко от 10%.

Подобно е положението и с националния доход. Ако делът на страните от БРИКС в световната икономика е 35%, то страните от Г-7 дават 30%, а за 7-те развити страни тези цифри ще продължат да намаляват - това вярва авторът на материала в "Сабах". 

В тази връзка трябва да се напомни нещо важно: не толкова отдавна делът на страните от Г-7 беше на ниво от 50%. На фона на подобна апетитна картина интересът към БРИКС естествено нарасна. Като добавим и доходите на повече от 40 държави, които официално са кандидатствали за членство в блока, може да се очаква неговата привлекателност да нарасне още повече. Още: След визитата на Путин: Азербайджан официално поиска членство в БРИКС

Във финансовите кръгове от известно време се говори, че Турция официално ще кандидатства за членство в БРИКС. А някои чуждестранни източници на информация дори съобщиха, че Турция вече е подал заявление за членство. Накратко: какво може да означава тази стъпка за Турция и какви могат да бъдат последствията.

От една страна са ЕС и Митническият съюз, от друга НАТО, а от трета БРИКС, състоящ се от страни, с които САЩ водят политическа и икономическа война. Самата Турция е важен център на власт в региона поради своя икономически и военен потенциал, както и политическо влияние. 

ЕС, въпреки че държи Турция пред вратата си 65 години, не иска да загуби Турция в такава ситуация или поне да я отстъпи на страните от БРИКС. Най-големият страх на САЩ и НАТО е, че БРИКС ще се ориентира към военен блок на следващия етап. Като се има предвид това, всякакви контакти между БРИКС и Турция ще се превърнат в коз за Анкара в процеса за членство в ЕС и отношенията със САЩ, пише Sabah. Още: Нова валута и още нещо: Опитите на БРИКС да спре долара

Какво следва?

Турция все още не е направила официално изявление за намерението си да стане член на БРИКС. Разбира се, това не означава, че този въпрос не се поставя в международните контакти и не се разглежда от турската страна. Независимо кой какво казва, БРИКС, който има потенциала да развие най-сериозната инициатива за конкуренция с долара, заема важна позиция в глобалната икономика и е на път да се превърне в алтернативна асоциация при сегашния световен ред. 

Много интересна е и процедурата за приемане в членство. Членовете на асоциацията предоставят списък на страните, чиито кандидатури приемат. В момента 10 държави са членове на блока. Да видим кои държави ще се присъединят тази година. Турция? Все още няма официално съобщение за кандидатурата, но кой съюз не би искал член като нея.

Автор: Хюля Гюлер

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес