Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Берлин мълчи за бъдещето на "Северен поток-2"

04 септември 2020, 22:08 часа • 4510 прочитания

Правителството на Германия остави без отговор въпроса дали отравянето на Навални може да се отрази на бъдещето на газопровода „Северен поток-2”, предаде БГНЕС.

По информация на агенция ДПА, говорителят на правителството Щефан Зайберт не даде отговор на въпроса дали канцлерът на Германия Ангела Меркел смята, както по-рано, че не трябва да се обвързват покушението срещу живота на Алексей Навални със завършването на строителството на газопровода.

По време на пресконференция на 28 август Меркел се обяви против такова обвързване. Според нея, тези въпроси трябва да се обсъждат поотделно. Няколко дни по-късно тя потвърди решимостта на германските власти да завършат строителството на газопровода. Заявлението беше направено във връзка с въведените от САЩ икономически санкции срещу предприятията в провинция Макленбург – Предна Померания, в случай че съдействат за строителството на „Северен поток-2”.

Тези изявления бяха направени преди Меркел да заяви публично на 2 септември: „Специалната лаборатория на Бундесвера представи ясен резултат: Алексей Навални е жертва на покушение с използване на химически нервно-паралитичен газ от семейството на Новичок.” В Германия се засилиха призивите за санкции срещу руското ръководство заради отравянето на Навални, като бъде наложено вето върху завършването на газопровода „Северен поток 2“.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес