Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Арктика: НАТО, Русия и Китай протягат ръце

26 август 2024, 07:30 часа • 6538 прочитания

Един от най-модерните изтребители на Кралските военновъздушни сили, F-35B, вече кацна в Исландия на брулената от вятъра писта на летище Кефлавик.

Сгушена от вятъра само на метри от самолета, министърът на външните работи на Исландия Тордис Колбрун Рейкфьорд Гилфадотир без колебание се съгласи, че Арктика, на север от нейната страна, е жизненоважен регион. "Наистина се надяваме, че това ще продължи да бъде регион с ниско напрежение. Но нещата се променят и трябва да останем бдителни", каза министърът пред списание Newsweek.

Ето защо Великобритания изпрати четири изтребителя F-35B от своята 617 ескадрила в югозападния край на Исландия. Самолетите току-що са започнали патрулна мисия на НАТО, фокусирана специално върху Арктика. Това е първият път, когато британски стелт изтребители патрулират от името на НАТО, въпреки че други самолети на Кралските военновъздушни сили на Обединеното кралство току-що завършиха продължила месеци мисия за наблюдение на източния фланг на НАТО в Румъния.

Още: Посредниците, които помагат на Русия да оцелява от западните санкции

Бързият и защитен срещу радари самолет от пето поколение е проектиран да бъде труден за откриване от противника, при това F-35B е способен на вертикално кацане и късо излитане от самолетоносач.

Стоейки до елегантния самолет, командирът на 617-а ескадрила подполковник Стюарт Кембъл увери, че изтребителите F-35 могат да "говорят помежду си". Според него добре функциониращата връзка между самолетите осигурява "огромно предимство в сравнение с това, с което сме свикнали в НАТО".

НАТО не само наблюдава Източна Европа, но и следи отблизо горещи точки по света. По-специално, Алиансът поощрява деескалацията на конфликта в Близкия изток и укрепва присъствието си в Индо-тихоокеанския регион.

Създава се впечатлението, че НАТО все повече се взира в негостоприемната Арктика и насочва ресурси там, докато Русия тихо увеличава присъствието си в региона, а Китай наблюдава случващото се с искрен интерес.

Още: Пентагонът представи стратегията си "Арктика 2024": Как ще противодейства на Русия и Китай

"Мисията на въздушна полиция в Исландия демонстрира способността на Обединеното кралство да оперира и възпира нашите противници във въздушното пространство на съюза", каза британският военен министър Люк Полард.

НАТО здраво държи Арктика в ръцете си: мнозинството от арктическите държави са членове на Алианса. Това беше значително улеснено от присъединяването на Финландия и Швеция след началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г.

В Кефлавик, само на час път с кола от столицата Рейкявик, цари непоклатимо чувство за солидарност на НАТО. Членовете на Алианса многократно са подчертавали, че руската инвазия само е засилила вътрешните връзки и това се забелязва в цялата огромна военновъздушна база. Командирът на RAF 11 Group, вицемаршал от авиацията Том Бърк, описа присъствието на F-35B като "истинска демонстрация на единството на НАТО".

Изменението на климата променя лицето на Арктика, отваряйки някога недостъпния регион за корабоплаване и други дейности. Въпреки това, заедно с трансформацията на средата, отношенията между Русия и западните страни се влошават, особено след като руските войски навлязоха в Украйна преди 2,5 години.

Още: С нов боен ледоразбивач Русия се готви за господство в Арктика (ВИДЕО)

Русия поддържа най-мащабното военно присъствие в региона от всяка арктическа държава и представлява "остра заплаха", според оценката на САЩ. Москва отваря отново съоръженията си от епохата на Студената война в региона, включително за разузнаване и наблюдение, каза по-рано пред Newsweek полковник от резерва на морската пехота на САЩ Марк Кансиан, който сега е старши съветник в Центъра за стратегически и международни изследвания.

Гилфадотир счита, че Кремъл може да е ангажиран в Източна Европа, но разполага с военни ресурси, които в момента не са използвани в и около Украйна, но които могат да бъдат разположени в Арктика. Руската инвазия през февруари 2022 г. създаде "нова реалност", добави тя, като призова страните от НАТО да се адаптират към променящите се условия.

Не трябва да забравяме и Пекин. Миналия месец от Пентагона съобщиха, че Китай, макар да не е арктическа държава, се придвижва все по-дълбоко в Далечния север, тъй като се стреми да разшири своето влияние и достъп. "Виждаме повишен интерес от тяхна страна към региона", каза Гилфадотир.

Силите на НАТО редовно патрулират в няколко региона, включително Балтийските страни и източния фланг на Европа. Що се отнася до мисиите, провеждани от Кефлавик, те са по-краткосрочни и се изпълняват от членовете на НАТО на интервали от няколко седмици. И Исландия, и Обединеното кралство са членове на Съвместните експедиционни сили, сформирани от Алианса като гъвкав вариант за укрепване на сигурността на Северна Европа.

Още: НАТО не е готов за война с Русия в Арктика

Друг елемент от стратегията за отбрана на Арктика от Алианса е да се предскаже бъдещата форма на региона чрез авангардни научни изследвания. "Успешното прогнозиране зависи от научните познания, така че ние правим всичко възможно, за да проучим задълбочено региона и по този начин да можем да предвидим бъдещето на Арктика", обобщи министър Гилфадотир.

Автор: Ели Кук, за Newsweek

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес