Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

2 млн. души останаха без мобилни телефони в Източна Украйна

16 януари 2018, 17:45 часа • 2054 прочитания

Без работещи мобилни телефони във воюващата Източна Украйна останаха близо 2 млн. души. Това се случи след като беше прекъсната оптичната линия на последния голям доставчик на опустошения регион.

Водафон Украйна съобщи на АФП, че не могат да кажат колко време ще им отнеме да възстановят връзката, защото техните работници не са получили гаранции за сигурността си от воюващите страни. В конфликта досега са загинали над 10 000 души.

Мобилните телефони в контролираните от бунтовници Луганск и Донецк излязоха извън строй на 11 януари.

От Водафон призоваха враждуващите страни и наблюдателите от ОССЕ да осигурят безпроблемния достъп на ремонтните екипи до повредената линия.

Но лидерът на самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Захарченко обвини Киев в умишлено прекъсване на телефонните връзки като част от неговата „информационна война“, предаде БГНЕС.

Останалите два мобилни оператори се експлоатират от сепаратистките власти, подкрепяни от Русия, и не могат да осигуряват комуникация в контролираните от Киев региони.

"Когато хората, които живеят в една и съща страна, на разстояние от 30-40 километра, не могат да се обадят един на друг, ситуацията е напълно сюрреалистична", каза Данил, 28-годишен, който заминава за по-безопасната, контролирана от киевските сили източната част, но все още има семейство в де факто столицата на бунтовниците Донецк.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес