Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1/3 от шведските полицаи в райони с висока престъпност са с психични проблеми

29 ноември 2021, 11:56 часа • 1058 прочитания

Една трета от шведските полицаи, работещи в многобройните уязвими райони на страната, които критиците са склонни да обозначават като "зони без достъп" и "гета", имат симптоми на психични разстройства като депресия и раздразнителност, сочи обширно проучване, проведено от Университета в Умео.

Според изследователя Йонас Хансон това е сериозен проблем не само за отделните полицейски служители, но и за обществото като цяло, тъй като се отразява на качеството на работата им.

Полицейските служители на външна служба трябва да могат да създават доверие както чрез поставяне на граници, така и чрез изграждане на взаимоотношения, което поставя високи изисквания към психическото равновесие, обяснява Йонас Хансон пред националната телевизия SVT.

"Един ден полицаите могат да бъдат засипани с камъни в даден район, а на следващия ден ще бъдат там, за да създават взаимоотношения", каза той и заяви, че това е служба, в която лошият ден не е опция.

Освен това той твърди, че проблемите с психичното здраве на полицейските служители са реален проблем, който не се приема достатъчно сериозно.

Междувременно дори полицейският профсъюз описа опасенията и разочарованието сред своите членове.

"Много от тях обмислят да напуснат и сега трябва да се грижим да задържим всеки полицай", заяви пред SVT Лена Ниц, председател на Шведската полицейска конфедерация.

Лена Ниц описва тежката работна среда за полицейските служители с голямо работно натоварване и висока степен на излагане на насилие и заплахи.

Според нея решението е да се поставят повече полицейски служители на дежурство.

"По-безопасно е, вероятността да вземеш правилно решение се увеличава, ако си отпочинал и имаш повече колеги", каза Ниц.

Уязвимият район е термин, прилаган от шведската полиция и политиците за райони с високи нива на престъпност, социално изключване, безработица и голям брой имигранти. Тези райони понякога се наричат забранени зони, тъй като службите за спешна помощ, като пожарни коли и линейки, изпитват проблеми да навлязат в тях по време на напрегната ситуация без полицейски ескорт, тъй като ще бъдат нападнати от престъпни банди. Към настоящия момент в Швеция има 60 такива зони, разпределени в три категории в зависимост от степента на излагане на риск. Те често са наричани забранени зони, тъй като дори службите за спешна помощ и правоприлагащите органи понякога са обект на нападения от страна на престъпните банди.

По данни на Шведския университет по отбрана, от лицата, които са пътували от Швеция до конфликтни зони, за да участват в терористични дейности, 70% са били жители на уязвими райони. Макар че шведските власти остро се противопоставят на критиците, които наричат тези райони "гета", това е предпочитаният термин, използван в официалния език в съседна Дания.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес