Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

С камери ще се следи за агресията в училище, ще се изключва за обиди във Facebook

25 април 2016, 08:00 часа • 5245 прочитания

От първи август, когато на практика в сила влиза новият Закон за предучилищното и училищно образование всяко училище в България трябва да изготви свой Етичен кодекс. В документа следва да бъдат разписани норми за поведение на учениците в социалните мрежи.

Според проучване от миналата година за агресията в училище показа, че голяма част от нея отдавна се е пренесла в социалните мрежи, но остава неглижирана от училищните ръководства. Част от децата довършват споровете си в мрежата, започнати в клас, там стават и уговорките за това как да набием някого след училище. Случаите на виртуален тормоз са се удвоили в последната една година - при това се засичат само част от тях, защото никой не докладва на учителите за подобни провинения, ако не са прекалено фрапантни, пише "Стандарт".

Една от формите на превенция срещу агресията ще бъде заложена още по време на предстоящата през месец май матура, стана ясно от изказване на заместник-министъра Диян Стаматов. Идеята е, че до момента в много училища има видеонаблюдение, но камерите не са вързани в единна мрежа. Част от тях могат да се гледат само от служителите на училището, а други - и в най-близкото РПУ, с което са вързани. Няма обаче възможност самото министерство да получава директна информация какво се случва в училище.

Преди матурите просветното ведомство планира да свърже всички съществуващи камери в единна мрежа, като по този начин ще може да се следи за преписвачи. Това ще се прави от 10 души от отдела за информационни и комуникационни технологии, но камерите ще останат свързани и след това като форма за превенция на агресията. По този начин във всеки един момент отговорни органи ще може да гледат в реално време какво се случва в училище, за което имат подаден сигнал за някакво нарушение или съществуващ проблем. Част от камерите, които са по-стари и по тази причина нямат звук - затова е възможно да бъдат подменени.

Директори разказват, че монтирането им е изиграло много сериозна роля като превенция срещу агресивно поведение в училище. Причината е, че на родителите веднага могат да бъдат пуснати кадри, в което тяхното иначе толкова послушно дете удря или заплашва съученик, и съответно да вземат мерки за поведението му.

Опитът досега

С Етичен кодекс по темата се похвали 51-во СОУ в София още през миналата година. 119-то СОУ, където директор беше сегашният зам.-министър на образованието Диян Стаматов, също обяви такъв кодекс, но само за времето, прекарано в клас.

Съгласно правилника на 51 СОУ децата не бива да публикуват в мрежата информация и снимки, които биха наранили и обидили техни съученици или учители. Нямат право да качват и снимки със сексуално съдържание и насилие нито във Facebook, нито по Skype. Ако някой снима училищно меле с телефона си и после качи кадрите в мрежата, ще бъде наказан. Забранено е и да влизаш в сайтове, позволени само за хора над 18, както и да лъжеш за възрастта си, за да се регистрираш там.

"Няма да се обаждам, пиша писмо, пращам картичка или колет на човек, с когото съм се запознал онлайн. Няма да правя нищо, за което ме е помолил онлайн познат", декларират още учениците. Забранено им е и да отварят писма от непознат имейл адрес, както и да споделят в нета лична информация.

Заради нарушаване на кодекса от 51-во СОУ вече е имало изключен и преместен в друго учебно заведение ученик. Той е наказан заради качен обиден колаж със снимка на съученичка във Facebook. Момчето насложило в мрежата снимката на девойката върху друга фотография на голо тяло. Друг ученик качил клип с обидни жестове към учител, който бил обърнат с гръб към класа пред бялата дъска. И той е бил наказан.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес