Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Русенският университет: Тараклийският университет сам поиска да стане наш филиал

02 декември 2016, 12:57 часа • 1324 прочитания

Включването на Тараклийския университет от Молдова в структурата на Русенския университет е по предложение, отправено от самия Тараклийски университет, заяви на специална пресконференция днес ръководството на РУ.

Поводът е изявлението на ректорското ръководство на ВТУ отпреди няколко дни, с което Великотърновският университет изразява несъгласието си с присъединяването на молдовския ВУЗ към РУ и иска университетът в Тараклия да премине към неговата структура.

„С писмо от 22 август 2016 г. от посолството на България в Кишинев, чрез МВнР до образователния министър Меглена Кунева и до ректора на РУ сме уведомени за становището на академичната общност на Тараклийския държавен университет. На заседание на академичния съвет на Тараклийския университет единодушно е взето решение той да се трансформира във филиал на РУ. Това се основава на дългогодишното сътрудничество между двата университета, съвпадението на специалностите, които се развиват успешно, както и на възможността да се открият нови аграрни, инженерни и селскостопански специалности, така необходими в контекста на икономическата ситуация в региона“, заяви ректорът на РУ проф.Велизара Пенчева. Освен това РУ е най-близо географски до Молдова, което също натежава везните в полза на ВУЗ-а от Русе, предаде БГНЕС.

В момента Тараклийският университет има само педагогически профил, но с новите специалности се очаква да се увеличи броят на студентите. Вече има заявка за обучение на 15 преподаватели и 25 учащи от Молдова в РУ през учебната 2017/2018 г.

От своя страна председателят на Общото събрание на РУ проф.Христо Белоев коментира, че присъединяването на Тараклийския университет в никакъв случай няма да донесе финансова изгода на РУ, а по-скоро ще стабилизира молдовския ВУЗ, който не е в много добро финансово състояние. Най-важната цел обаче е да се подпомогне българската общност и да се даде възможност на повече млади хора да се обучават в Молдова. Работна група от РУ вече е започнала подготовка на документи за акредитация съгласно изискванията на българското законодателство, а МОН е отправило запитване до молдовската страна дали ще разреши преминаването на Тараклийския университет към този в Русе.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес